17. 8. 2023, 11:12 | Vir: STA

Turistični raj v primežu uničujočih ognjenih zubljev: požar ušel izpod nadzora, prebivalci zapuščajo domove

Profimedia

Gasilci se trudijo, kolikor se lahko, toda stvari so iz ure v uro bolj napete.

Na severovzhodu španskega otoka Tenerife je v torek zvečer izbruhnil gozdni požar, ki se je po navedbah oblasti hitro razširil in ušel izpod nadzora. Zaradi požara so doslej evakuirali prebivalce petih okoliških vasi in zaprli več cest. Z njim pa se je v sredo borilo okoli 250 gasilcev ob pomoči 13 letal in helikopterjev.

Profimedia

"Požar je ušel izpod nadzora, scenarij ni ravno pozitiven. Naš cilj sedaj je, da se neha širiti," je na tiskovni konferenci pozno v sredo izjavil predsednik regionalne vlade Fernando Clavijo.

Oblasti so prebivalce iz vasi Arrate, Chivisaya, Media Montana, Ajafona in Las Lagunetas v sredo zjutraj preventivno evakuirale. Številne ceste, ki vodijo v gore na severovzhodnem delu otoka, so trenutno zaprte.

S požarom se bori okoli 250 gasilcev, ki jim pomaga 13 letal in helikopterjev, je dejal Clavijo in dodal, da so plameni do zdaj požgali že približno 1800 hektarjev površin.

Profimedia

Do požara je prišlo po tem, ko je Kanarske otoke zajel vročinski val, zaradi katerega so številna območja presušena. To pa je povečalo nevarnost požarov v naravi. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb postajajo vse pogostejši in intenzivnejši.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol