18. 4. 2022, 17:03 | Vir: STA

Požar v Dalmaciji: jim ga je uspelo pogasiti?

Slika je simbolična.

Profimedia

Požar je zaradi nedostopnega terena onemogočil lahek potek gašenja. Z ognjenimi zublji se borijo gasilci iz celotne Splitsko-dalmatinske županije. 

Na obronkih dalmatinskega gorovja Biokovo v osrednji Dalmaciji gori. Ponoči je požar izbruhnil tudi na območju Kotišina pri Makarski. Zagorelo je na nedostopnem terenu. 

Zagorelo je tudi na nedostopnem območju Biokova nad krajem Živogošće. Ponoči je bilo na obeh lokacijah 115 gasilcev, je za Hino dejal načelnik makarskih gasilcev Mario Čović.

Oba požara sta po zadnjih podatkih lokalizirana. Skupno je po navedbah Čovića zgorelo 35 hektarjev borovega gozda in grmičevja.

"Požar, ki je izbruhnil na območju kraja Živogošća se nikoli ni približal stanovanjskim objektom, za gašenje požara na visoki nadmorski višini pa smo uporabljali prenosne črpalke," je še dejal Čović.

Dodal je, da bodo na terenu do večera ostali gasilci iz celotne županije, ponoči pa bodo dežurali makarski gasilci.

V Živogošću je zgorelo 15 hektarjev, 20 hektarjev nad Makarsko.

Župan Makarske Zoran Paunović se je na družbenem omrežju zahvalil vsem gasilcem, ki so "velikonočne praznike namesto v krogu družine preživeli pri gašenju požarov ter reševanju življenj in lastnine". Vse prebivalce je tudi pozval, naj ne kurijo v naravi ter naj sproti odstranjujejo padle oljčne veje s poti ter naj nikoli ne blokirajo protipožarnih poti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol