15. 4. 2022, 20:59 | Vir: STA

Je nova otroška bolezen povezana s cepivi proti okužbi covid-19?

Profimedia

Zaznali so jo britanski zdravniki. Kako daleč se širi po Evropi?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da spremlja primere hepatitisa neznanega izvora pri več deset otrocih v Veliki Britaniji. V redkih primerih so nekateri potrebovali celo presaditev jeter.

V katerih državah se je pojavila?

Velika Britanija je že 5. aprila prijavila 10 primerov hudega akutnega hepatitisa na Škotskem, tri dni pozneje pa so skupno zabeležili že 74 primerov po vsej državi.

O manj kot petih potrjenih primerih so poročali še na Irskem, o treh potrjenih primerih pa v Španiji. Smrtnih primerov doslej še ni bilo.

Koga prizadene okužba?

Okužba je večinoma prizadela otroke, mlajše od 10 let, simptomi pa so bili zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Nekateri primeri so bili tako hudi, da so morali biti bolniki premeščeni v specializirane otroške enote za jetra, šestim otrokom pa so morali jetra tudi presaditi.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato so britanski zdravstveni organi preverili povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so koronavirus, razne okužbe ali okoljski dejavniki.

Je bolezen povezana s covidom?

WHO je sporočila, da so znake covida-19 in nekaterih drugih običajnih virusov odkrili v več primerih, vendar njihova vloga pri razvoju okužbe še ni jasna. So pa strokovnjaki izključili kakršnokoli povezavo s cepivi proti covidu-19, saj med potrjenimi primeri v Veliki Britaniji cepiva ni prejel nihče.

Direktorica za področje kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand je dejala, da običajni higienski ukrepi, kot je umivanje rok, pomagajo zmanjšati širjenje številnih okužb, ki jih trenutno preiskujejo. Starše in skrbnike pa je pozvala, naj bodo pozorni na znake hepatitisa in se v primeru zaskrbljenosti nemudoma obrnejo na osebnega zdravnika.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ