M. P. | 13. 7. 2022, 12:38

Prihaja OBČUTNA podražitev italijanskih izdelkov, ki jih ljubimo tudi Slovenci: kaj vse je na seznamu?

Profimedia/fotomontaža

Kmetijski pridelek bo letos pri zahodnih sosedih za slabo tretjino manjši od lanskega, cene za uvoz tega blaga pa bodo šle v nebo.

Huda suša, ki je letos prizadela Italijo, resno ogroža kmetijske pridelke v tej državi. Najhuje je prizadeto območje Padske nižine, ki je znano po vzgoji predvsem oljk, paradižnika in riža. 

Manj in dražje rižote 

Italijanski kratkozrnati riž, ki se imenuje po mestu Arborio v Padski nižini, se pogosto uporablja tudi za rižote v slovenskih kuhinjah. Tudi Slovenci smo ljubitelji kremaste in rahle rižote, ki je značilna prav za severni del Italije. Poseben okus "arborijski rižoti" daje prav njihova vrsta čvrstega riža.

A italijanski kmetje letos opozarjajo na zelo majhno količino tega predelanega riža, kar bo prizadelo tudi njihov izvoz ter posledično tudi ceno na slovenskem trgu.

Profimedia

O ne, tudi podražitev pice?

Okrnjena je tudi pridelava paradižnikov, ki se uporabljajo pri izdelavi omake passata. Kot piše The Guardian, bodo paradižnike severni Italijani obrali v naslednjih 14 dneh, saj v vročem vremenu ne bodo zdržali dolgo, pridelki pa bi drugače zgnili.

Profimedia

Njihove vrste paradižnika sicer v normalnih razmerah obrodijo kasneje in zato prinesejo tudi več plodov. A če bodo hoteli sploh kaj imeti od letošnjega pridelka, bodo morali zelo pohiteti.

Tudi do 50 odstotkov višje cene

Specializirani uvozniki pričakujejo, da bi se lahko omenjeni izdelki podražili za polovico, samo do oktobra naj bi se cene riža dvignile za 20 odstotkov. 

"Od Italije letos ne bo veliko, kar bo, pa bo drago," je napovedal izvršni direktor podjetja Eurostar Commodities Jason Bull, ki iz Italije izvaža paradižnike in riž. 

V Italiji so se cene olivnega olja v zadnjih dveh letih že povišale za 28 odstotkov.

V Italiji so se cene olivnega olja v zadnjih dveh letih že povišale za 28 odstotkov.

Profimedia

Slabe novice tudi za ljubitelje italijanskega olivnega olja

Zelo slabo kaže tudi oljčnim drevesom. "Že sedaj opažamo, da imajo drevesa zelo malo plodov, kar se zgodi samo takrat, kadar je vsebnost vode v prsti res zelo nizka," je povedal analitik tržnih raziskav pri družbi Mintec Kyle Holland.

Opozarjajo tudi, da bo proizvodnja olivnega olja v Italiji letos od 20 do 30 odstotkov nižja od lanske. 

Profimedia

Isto mnenje ima generalni direktor Fillipa Beria, podjetja iz Velike Britanije, ki se specializira za olivno olje, Walter Zanre. "Če kmalu ne bo deževalo, bo oljčni pridelek močno zmanjšan," je povedal. Suša grozi tudi marelicam, breskvam in hruškam. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ