22. 6. 2022, 09:34 | Vir: STA

Prebivalce pretresel potres magnitude 5,9: umrlo je najmanj 250 ljudi, več kot 150 je ranjenih

Twitter/posnetek zaslona

Potres je stresel tako močno, da so ga čutili več kot 500 kilometrov od epicentra. Pristojne skrbi možnost razvoja humanitarne krize.

Območje na vzhodu Afganistana blizu meje s Pakistanom je ponoči stresel močan potres magnitude 5,9. Po dosedanjih podatkih lokalnih oblasti je umrlo najmanj 250 ljudi, več kot 150 je ranjenih, število žrtev pa bo verjetno še naraslo, poroča britanski BBC.

"Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo," je po potresu v vzhodni provinci Paktika na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi.

Predvidevajo, da bo število žrtev še naraslo

Oblasti so že ocenile, da bo število žrtev še naraščalo, kaj več podrobnosti pa zaenkrat ni znanih, saj se reševalci do številnih prizadetih krajev še niso uspeli dokopati.

Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo številne ranjene ter njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih.

Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje zaenkrat ni. Epicenter potresa je bil sicer dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od afganistanskega mesta Host, tresenje tal pa so čutili več kot 500 kilometrov stran, tudi v Indiji.

Afganistan je sicer pogosto tarča potresov, še posebej gorovje Hindukuš, ki se nahaja v bližini stika med evrazijsko in indijsko tektonsko ploščo.