4. 5. 2022, 12:23

Objavljamo izjave zdravnika, ki je Josipa Broza - Tita odklopil z aparatov

Profimedia

"Dol grem le v enem kosu," so bile besede predsednika nekdanje države, ko je pogovor edinkrat nanesel na tematiko smrti. Se še spomnite dneva, ko je umrl?

Pred 42 leti je v ljubljanskem kliničnem centru umrl nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito, z njegovo smrtjo pa je začela razpadati tudi takratna država. Zadnjih 68 dni življenja je preživel priklopljen na aparate, hrano je dobival z infuzijo, povzema hrvaški portal 24sata. Obletnice so se med drugim spomnili tudi številni uporabniki na Twitterju.

O dnevih pred Titovo smrtjo je pred časom za medije spregovoril dr. Predrag Lavević, član Titovega zdravniškega konzilija, ki je nekdanjega predsednika tudi odklopil z aparatov. "Niti v šali ni mogoče reči, da sem ga ubil. Deset minut pred tem je bil mrtev. Ni mu bilo pomoči.

Profimedia

Dokler je bil Tito še pri zavesti, je po besedah zdravnika uporniško zavračal amputacijo, čeprav se mu je gangrena že razširila na spodnji del leve noge.

"Kakor hitro smo prispeli v Ljubljano, smo šli najprej v Klinični center in naredili posnetke arterije na levi nogi, zatem pa takoj odšli na Brdo pri Kranju. Ker je bila situacija z arterijami slaba, smo predsedniku predlagali operacijo, ki jo je on zavrnil. Takrat smo na posvet poklicali profesorja DeBakeya iz ZDA in Knjazova iz Moskve.

DeBakey je priporočil amputacijo, če pa Tito na to ne bi pristal, nam je pustil protezo za obvod žile, z malo možnostmi za uspeh. Ker je amputacijo vztrajno zavračal, smo poskušali narediti obvod s protezo, ki nam jo je pustil DeBakey.

Operacija pričakovano ni uspela, on pa je amputacijo še naprej zavračal. Šele, ko je videl svojo nogo, vso modro in prekrito z velikimi mehurji, je dejal 'naredite, kar je treba.'

Profimedia

Operacija je minila brez incidentov in Tito je začel na intenzivni negi dobivati celo obiske. Obiskala sta ga tudi sinova Žarko in Mišo.

Že smo razmišljali o odhodu na Brdo pri Kranju, ko so se začeli zapleti. Najprej z ledvicami, nato še drugi. Predsednik je bil celih 68 dni na respiratorju.

Čista špekulacija bi bilo predvidevati, kako dolgo bi še lahko preživel, če bi mu nogo amputirali takojSmrt ni bila nikoli omenjena, razen ko je med zavračanjem operacije dejal 'dol grem le v enem kosu.'"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.