14. 6. 2022, 16:44 | Vir: STA

Pred nami je množičen nakup cepiv proti opičjim kozam

Profimedia

Evropska sredstva bodo prvič doslej uporabljena za nakup cepiva za članice.

Evropska unija bo kupila 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam, je danes sporočila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Prve dobave državam članicam se bodo po njenih besedah začele konec meseca. Kot je še povedala komisarka, bodo ministri EU za zdravje danes razpravljali tudi o cepivih proti covidu-19.

Množično cepljenje ni priporočeno

“Danes bom podpisala dogovor o nakupu okoli 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. Prve dobave državam članicam se bodo začele konec junija,” je ob prihodu na današnje zasedanje zdravstvenih ministrov članic EU povedala komisarka.

Poudarila je, da bodo evropska sredstva prvič doslej uporabljena za nakup cepiva za članice. “To kaže, kaj zmoremo, ko sodelujemo,” je dejala.

Manj hude od črnih koz

Trenutno je sicer v EU po njenih besedah okoli 900 primerov opičjih koz, po vsem svetu pa okoli 1400. Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike, od maja pa so jih zaznali tudi v drugih državah, tudi v Evropi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po besedah njenega direktorja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa ne priporoča množičnega cepljenja proti tej bolezni. Na redkih mestih, kjer so cepiva na voljo, jih uporabljajo za zaščito tistih, ki bi lahko bili izpostavljeni, na primer zdravstvenih delavcev.

Tedros je dodal, da bi lahko razmislili o cepljenju po izpostavitvi, najbolje v štirih dneh, za bližnje stike z večjim tveganjem, kot so spolni partnerji ali člani gospodinjstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.