28. 4. 2022, 14:22 | Vir: STA

Priprave na evakuacijo v Ukrajini: kakšni so načrti?

Profimedia

Potekajo priprave na evakuacijo iz obkoljenega ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj, kjer so po navedbah Kijeva ujeti tako civilisti kot ranjeni vojaki.

Predstavnica Združenih narodov v Ukrajini je sporočila, da odhaja v Zaporožje, kjer bodo začeli s pripravami na evakuacijo ljudi iz Mariupolja. Po navedbah Kijeva so tam ujeti tako civilisti kot ranjeni vojaki. 

"ZN so popolnoma mobilizirani in pripravljeni, da bi pomagali reševati ukrajinska življenja in priskočiti na pomoč ljudem v stiski," je na Twitterju zapisala koordinatorka ZN v Ukrajini Osnat Lubrani.

Medtem pa so borci ukrajinskega bataljona Azov v dramatičnem pozivu iz jeklarne v Mariupolju, ki ga obkrožajo ruske enote, pozvali vlado v Kijevu k pomoči. "Vojaško-politično vodstvo pozivam, naj sprejme odločne ukrepe za prekinitev blokade ali evakuacijo vseh, ki upajo in verjamejo v svojo domovino," je v videoposnetku dejal namestnik poveljnika Svjatoslav Palamar.

Poročal je tudi o novih silovitih napadih in zatrdil, da je Rusija odvrgla ogromno količino fosfornih bomb, katerih uporaba je sicer prepovedana. Pri tem je še dodal, da se borci v mestu vse pogosteje sprašujejo, zakaj Kijev ne izpolnjuje svojih obljub.

Rusija je že večkrat obtožila bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti, vojnih zločinov, ni pa še predložila nobenih dokazov. Po navedbah ruskih oblasti je preostanek močno uničenega Mariupolja po tednih spopadov že pod ruskim nadzorom.

Po ocenah Azovskega bataljona je Rusija samo v Mariupolju od začetka vojne izgubila za 162 milijonov dolarjev vojaške opreme.

Strelivo in uporaba bojnih letal pa naj bi stala še dodatnih 288 milijonov dolarjev. S tem denarjem bi lahko Rusija zgradila šole in klinike ter zagotovila udobno življenje upokojencem, a se je Kremelj odločil, da bo denar porabil za uničenje Mariupolja, je dejal Palamar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.