22. 11. 2023, 15:53 | Vir: STA

Znano, kdaj bodo prekinili spopade na območju Gaze in koliko talcev bodo izpustili

Profimedia/fotomontaža

Nekateri Izraelci sicer močno nasprotujejo dogovoru. "Ta odmor je Hamas želel bolj kot karkoli drugega," menijo.

Prekinitev spopadov med Hamasom in Izraelom se bo po pričakovanjih začela v četrtek ob 10. uri po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem), je povedal visoki predstavnik islamističnega palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marzuk. Dodal je, da bo premor v spopadih veljal za celotno območje Gaze in da med 10. in 16. uro po lokalnem času nad palestinsko enklavo ne bo dovoljen letalski promet.

Izpustili bodo talce

Premor bo začel veljati v četrtek ob 10. uri po lokalnem času, nekaj ur kasneje pa naj bi Hamas začel izpuščati prve talce, ki jih je zajel v napadu na Izrael 7. oktobra. V skladu z dogovorom, ki sta ga davi potrdila izraelska vlada in Hamas, bo med štiridnevnim premorom na območju palestinske enklave Hamas izpustil 50 od skupno 240 talcev, ki jih je zajel. 

Množičen grob na pokopališču v Khan Yunisu v Gazi. V njem so pokopana trupla mrtvih Palestincev, ki so izgubili življenje med izraelskimi napadi.

Množičen grob na pokopališču v Khan Yunisu v Gazi. V njem so pokopana trupla mrtvih Palestincev, ki so izgubili življenje med izraelskimi napadi.

Profimedia

Izrael pa bo iz svojih zaporov izpustil okoli 150 palestinskih zapornikov. Izrael je medtem objavil imena in podrobnosti o 300 palestinskih zapornikih, ki so upravičeni do izpustitve. Okoli 120 je mlajših od 18 let, zaporniki pa naj bi se po izpustitvi vrnili v kraje, kjer so živeli pred aretacijo, na primer na Zahodni breg ali v Vzhodni Jeruzalem. Zaprti Palestinci so bili med drugim obsojeni ogrožanja miru s pirotehniko, požigov in napadov z nožem. Oblasti ne bodo izpustile zapornikov, ki prestajajo kazen zaradi umora. Z objavo imen o zapornikih želijo javnosti omogočiti, da se lahko pritoži proti izpustitvi določenih Palestincev. 

Pomeni to konec vojne?

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer poudaril, da se bo vojna na območju Gaze po premoru nadaljevala, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev – uničenja Hamasa in vrnitve vseh talcev. 

Odločno nasprotovanje dogovoru s Hamasom je izrazil skrajno desni izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir. Na družbenem omrežju X je ocenil, da si je "ta odmor Hamas želel bolj kot karkoli drugega".

Meni, da je Hamas z veseljem pristal na izpustitev zajetih žensk in otrok, zaradi katerih je postal mednarodni pritisk na to islamistično skupino prevelik. Dosegel je tudi dobavo goriva, izpustitev teroristov, prekinitev vojaških operacij in celo prepoved preletov. Prekinitev ognja bo Hamasu omogočila reorganizacijo in obnovitev zalog, je še dejal ob oceni, da Izrael ponavlja napake iz preteklosti.

Golob pozdravil dogovor o talcih v Gazi

Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil dogovor o izpustitvi talcev na območju Gaze med štiridnevnim humanitarnim premirjem. "Gre za pomemben korak, ki mu mora slediti vrnitev vseh talcev," je zapisal na družbenem omrežju X.

Poudaril je še, da mora biti zaščita civilistov, bolnišnic in šol zagotovljena tudi po humanitarni prekinitvi ognja. Ob tem je izrazil upanje, da bo humanitarno premirje omogočilo, da bo humanitarna pomoč prispela do tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

Predtem je zunanja ministrica Tanja Fajon dogovor med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas označila za "pozitiven premik tako v luči nesprejemljivega trpljenja civilistov kot tudi humanitarne situacije". Vrnitev talcev in omogočanje nujne humanitarne pomoči po njenih besedah utirata pot nadaljnjemu iskanju rešitve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol