14. 4. 2022, 17:03

Preobrat za Slovence v Rusiji

Slika je simbolična.

Profimedia

Potem ko je sprva veljalo, da bodo v Rusiji živeči slovenski državljani za oddajo glasu na državnozborskih volitvah morali priti domov, je zdaj prišlo do ključne spremembe.

Državna volilna komisija (DVK) je sklenila, da bo volišče na veleposlaništvu v Moskvi vendarle odprto. Pooblaščeni predstavnik zunanjega ministrstva bo volilno gradivo odnesel v Moskvo in ga po končanih volitvah v zapečatenih ovojnicah prinesel nazaj v Slovenijo. Ob tem je treba upoštevati morebitna varnostna tveganja in nepredvidljivost okoliščin v času do izvedbe volitev, so sporočili.

unsplash.com

Volivci na domu

Sprejeta so bila tudi navodila za ravnanje članov volilnih odborov, ki bodo na dan volitev obiskovali volivce na domu. Ob obisku volivcev, ki bodo glasovali na domu zaradi okužbe s koronavirusom ali pa zaradi drugih bolezni, morajo člani volilnih odborov nositi ustrezne zaščitne maske in zaščitni vizir.

Prav tako so bile odobrene vloge za akreditacijo za opazovanje volitev predstavnikom volilnih komisij iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Latvije, Kosova in Gruzije. Poleg tega bodo akreditacije izdane tudi za predstavnike mednarodne neprofitne organizacije West Support Inc. s sedežem v Združenih državah Amerike in za predstavnika mednarodne organizacije Progressive International.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ