13. 11. 2023, 14:42 | Vir: STA

Odločitev je padla: zaradi grožnje "družbeni harmoniji" prepovedali TikTok

Qonverto

V Nepalu bodo prepovedali TikTok, kot razlog za to pa oblasti navajajo negativne posledice aplikacije na "družbeno harmonijo". Ministrica za komunikacije in tehnologijo Rekha Sharma je sporočila, da se pristojni že ukvarjajo s tehničnimi vprašanji.

Popularna aplikacija za deljenje video posnetkov, ki ima okoli milijardo mesečnih uporabnikov, se v več državah sooča s težavami. Nasprotniki ji med drugim očitajo negativne posledice na mladino.

V Nepalu so se po besedah ministrice Sharma za prepoved odločili, ker uporabniki na TikToku ves čas delijo vsebine, ki "motijo družbeno harmonijo in rušijo družinske ter družbene odnose". Ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni natančneje opredelila, kaj je sprožilo prepoved.

Nekaj ur po sprejeti odločitvi so Nepalci TikTok preplavili z več tisoč posnetki, povezanimi z napovedano prepovedjo.

Profimedia

Vodja nepalske koalicijske Kongresne stranke Gagan Thapa je vladno odločitev označil za poskus zatiranja svobode izražanja. "Regulacija je potrebna, prepovedovanje družbenih medijev v imenu regulacije pa je popolnoma napačno," je zapisal na družbenem omrežju X.

TikTok je po podatkih agencije We Are Social šesta najpopularnejša aplikacija na svetu. Čeprav zaostaja za najbolj priljubljenimi - Facebookom, WhatsAppom in Instagramom - beleži veliko hitrejšo rast uporabnikov med mladimi.

Lastnik aplikacije je kitajski ByteDance, ki se ves čas otepa očitkov, da je pod neposrednim nadzorom Pekinga.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol