16. 7. 2022, 09:12 | Vir: STA

Prepovedali seksistično pesem na festivalih: ste jo že slišali?

Youtube/posnetek zaslona

Pesem namenjena poletnim zabavam je sprožila politično razpravo, potem ko se je oglasil nemški minister za pravosodje.

V Nemčiji je seksistična pesem sprožila politično razpravo, ko se je vpletel nemški minister za pravosodje Marco Buschmann. Pesem z naslovom Layla DJ Robina in Schuerzeja je že skoraj tri tedne na vrhu nemške lestvice singlov in je že postala uspešnica na tradicionalnih poletnih festivalih po vsej državi.

Pesem ima med drugim refren z besedilom, ki se glasi: "Imam bordel in moji madam je ime Layla. Je lepša, mlajša, bolj seksi". Na videoposnetku skladbe sta ob tem prikazana dva mlada moška, ki prispeta v novo mesto in do Layle.

V začetku tega tedna so oblasti v bavarskem Würzburgu prepovedale predvajanje pesmi na letnem poletnem festivalu Kiliani. Nemški pravosodni minister Buschmann pa se je izrekel proti prepovedi.

"Ni nujno, da so vam všeč besedila pop pesmi. Lahko se vam zdijo celo neumna ali neokusna. Toda uradno prepoved je po mojem mnenju korak predaleč," je nedavno na Twitterju objavil minister.

Vrti se tudi na strankarskih konferencah

Kritik je bil deležen tudi podmladek konservativnega zavezništva CDU-CSU, Junge Union, ker je pesem predvajal na regionalni strankarski konferenci v Kasslu prejšnji mesec.

Vidna predstavnica podmladka nemških socialdemokratov Sophie Frühwald je konservativnemu podmladku očitala "čisti seksizem" in dejala, da je to pokazalo, da stranka ne misli resno glede spodbujanja enakosti žensk. 

"Seveda je pesem seksistična," je o videposnetku menil glasbeni strokovnjak Michael Fischer z univerze v Freiburgu. "Dejstvo, da je protagonist videospota očitno moški v visokih petah, črnem mini krilu in blond lasulji, ne spremeni značaja pesmi. To presega ironijo ali trans vidike," je dejal za nemški Der Spiegel.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord