10. 11. 2023, 07:38 | Vir: STA

Neverjeten dosežek: moškemu nesreča uničila obraz, zdaj je dobil novo oko

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Moškemu so morali zaradi hude poškodbe odstraniti levo oko. Zdravniki sicer ne trdijo, da bo njegov vid obnovljen.

Kirurgi bolnišnice NYU Langone Health v New Yorku so uspeli prvič doslej uspešno presaditi oko pacientu, ki mu je nesreča, povezana z električno napeljavo, uničila obraz in levo oko, poročajo newyorški mediji, ki dodajajo, da še ni jasno, ali bo oko tudi delovalo.

Operacijo so opravili že maja, presajeno oko pa deluje zdravo. "Čeprav ga ne morem premikati, se počutim dobro. Počasi se mi vrača občutek, ampak pomežikniti še ne morem," je za ameriško tiskovno agencijo AP izjavil 46-letni Aaron James iz države Arkansas.

Presaditev roženice se danes pogosto uporablja za zdravljenje nekaterih vrst izgube vida. Presaditev celotnega očesa - očesnega zrkla, njegove prekrvavitve in ključnega vidnega živca, ki ga mora povezati z možgani - pa doslej še ni uspela.

"Ne trdimo, da bomo obnovili vid. Vendar ne dvomim, da smo korak bližje," je v četrtek dejal vodja plastične kirurgije newyorške univerze Eduardo Rodriguez, ki je vodil presaditev.

James je junija 2021 delal za podjetje, ki se ukvarja z električnimi vodi, ko ga je stresla elektrika. Ob več drugih poškodbah je izgubil levo oko, ker je trpel tolikšne bolečine, da so mu ga morali odstraniti.

Med Jamesovo 21-urno operacijo so kirurgi poskusno združili darovani optični živec z ostanki Jamesovega prvotnega živca in vbrizgali posebne matične celice darovalca v upanju, da bodo spodbudile obnovo.

Prejšnji mesec je mravljinčenje naznanilo ozdravitev obraznih živcev. Ko je Rodriguez pritisnil na zaprto oko, je James to začutil.

Očesna zdravnica Vaidehi Dedania je po testih ugotovila, da je na mrežnici v zadnjem delu očesa, ki zaznava svetlobo, dovolj posebnih celic, imenovanih fotoreceptorji, da lahko opravijo nalogo pretvarjanja svetlobe v električne signale, kar je eden od korakov pri ustvarjanju vida. Običajno optični živec te signale pošlje v možgane, kjer se interpretirajo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord