J. Z. | 16. 10. 2022, 18:36

Se spomnite filma o preživelih v Andih, ki so se odločili za kanibalizem? Po 50 letih so povedali več o tem

Twitter/History Defined

Vseh 16 potnikov, ki so zaradi svoje skoraj neverjetne zgodbe o preživetju doživeli filmsko upodobitev, ki smo jo videli tudi pri nas, se je po petih desetletjih znova zbralo. 

Ta teden je minilo 50 let od hude nesreče letala urugvarjske družbe, ki je leta 1972 na poti iz Urugvaja v čilsko prestolnico zaradi slabega vremena strmoglavilo v zasneženih Andih. Izmed 45 potnikov in 5 članov posadke je kalvarijo v zasneženih gorah preživelo le 16 ljudi.

Preživeli v razbitem letalu na 4.200 metrih nadmorske višine so imeli na voljo zelo malo hrane in nobenega gretja. Zato so se v izjemno težkih razmerah hranili z mesom umrlih potnikov, ki so jih zakopali v sneg. Na rešitev so čakali kar 72 dni. Po 50 letih se je 16 preživelih znova srečalo in razkrilo, da so se, čeprav se jim je to najprej gabilo, navadili na človeško meso. 

Eden od preživelih, Carlos Paez je ob obletnici dejal, da se čutijo dolžni potovati po svetu in govoriti o tem, kako so uspeli preživeti v gorah, ko so mislili, da jim to ne bo uspelo. "Ne bojim se letenja," je dejal. 

Izginuli in pozabljeni so se rešili po zaslugi 10-dnevnega pohoda dveh moških, ki sta uspela opozoriti nase. Skoraj neverjetna rešitev ponesrečencev je pritegnila pozornost sveta, film Preživetje v Andih, posnet leta 1993, pa je obkrožil svet

70-letni poslovnež Ramon Sabella se je ob obletnici spominjal, da je v rokah držal sopotnico, ko je umrla v nesreči. Deset dni po strmoglavljenju so po radijski zvezi slišali, da se je iskalna akcija končala. Ideja, da bi jedli človeško meso se mu je sprva zdela neprimerna, a jim drugega ni ostalo, če so hoteli preživeti. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord