N.Z. | 11. 4. 2024, 14:53

Pricurljale grozljive podrobnosti o smrti Alekseja Navalnega: Štiri ure naj bi bil tesno zvezan za roke in noge

profimedia

Pokojni Aleksej Navalni, najbolj znani ruski opozicijski politik, je bil štiri do pet ur trdno zvezan za roke in noge, preden so ga razglasili za mrtvega, trdi novo poročilo.

Ruska organizacija za človekove pravice gulagu.net trdi, da so na forenzičnega patologa, ki je pregledal truplo 47-letnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, pritiskale tajne službe, da bi prikril svoje ugotovitve.

Po prvih ruskih poročilih je Navalni umrl zaradi krvnega strdka v peklenskem arktičnem zaporu. Zdaj je organizacija v kratkem poročilu zapisala: "Forenzični izvedenec je bil pod pritiskom, da bi prikril odkritje krvnih strdkov v mišicah meč in rok." To kaže, da so krvnih strdkov nastali zaradi motenj v krvnem obtoku.

Vir organizacije je dejal, da forenzični patolog verjame, da so bile zapornikove roke in noge zvezane štiri do pet ur pred biološko smrtjo.

"Njegovi udi so bili močno zvezani, v njih so nastali krvni strdki, ki so nato blokirali pljučno arterijo in krvne žile v možganih," je v sporočilu za javnost zapisala organizacija, ki jo vodi Vladimir Osečkin.

Predloženih ni bilo nobenih dokazov, ki bi podprli obtožbo o neposredni fizični zlorabi, vendar so zahodni voditelji in drugi ruski disidenti že trdili, da je bil Navalni umorjen po ukazu Vladimirja Putina.

Forenzični izvedenec in preiskovalci preiskovalne komisije naj bi bili pod velikim pritiskom zvezne varnostne službe (FSB), ki skuša ovirati preiskavo.