R.S. | 17. 11. 2023, 15:31

Ah, nesrečni princ William: na bančnem račun več kot milijardo evrov, v žepu pa ...

Profimedia

41-letnik je najbogatejši član kraljeve družine, vendar ...

Ste se kdaj spraševali, koliko milijonov ima na banki kraljeva družina? Niste edini, isto vprašanje se je porodilo tudi mlademu Amirju Hassanu. Med obiskom mladinskega kluba v Manchestru je predrzni 11-letnik vprašal princa Williama, koliko denarja ima na bančnem računu. Presenečen član kraljeve družine mu je odgovoril, da pravzaprav ne ve. Prinčevo premoženje je sicer razkrito v letnih poročilih vojvodstva. 

Časopis The Sunday Times je septembra lani poročal, da je princ William vreden neverjetnih 1,2 milijardi funtov, potem ko je po smrti kraljice Elizabete II. podedoval Cornwallsko vojvodstvo svojega očeta kralja Karla III, ki ima premoženje v vrednosti ene milijarde evrov. 

Princ William je najbogatejši član kraljeve družine.

Princ William je najbogatejši član kraljeve družine.

Profimedia

Z dediščino je William postal milijarder, saj je postal največji zasebni lastnik zemljišč v Veliki Britaniji z premoženjem v 23 okrožjih, ki vključuje kmetije, stanovanjske soseske, sedem gradov, gozdove, obale in poslovne nepremičnine. Skoraj 90 odstotkov premoženja vojvodstva predstavljajo nepremičnine, poroča Daily Mail. 

S premoženjem ne more prosto razpolagati

Princ William tako kot njegov oče Kralj III. s premoženjem ne more prosto razpolagati, lahko pa dobiček posestva, ki se v računovodskih izkazih vojvodstva imenuje "presežek", uporabi za financiranje svojih javnih, zasebnih in dobrodelnih dejavnosti. 

Premoženje kraljeve družine presega 22 milijard evrov, kar pomeni, da je njihovo premoženje večje od podjetja Tesco, največjega britanskega trgovca na drobno, ki je vreden 19 milijard evrov. Princ Harry in Meghan Markle naj bi bila vredna več kot 55 milijonov evrov, čeprav strokovnjaki pravijo, da bi jima lahko novo življenje v ZDA skupaj s kraljevo povezavo nekega dne prineslo eno milijardo evrov. 

Drugi najbogatejši član kraljeve družine je kralj Karel III.

Drugi najbogatejši član kraljeve družine je kralj Karel III.

Instagram/Kraljeva družina