21. 6. 2022, 09:02 | Vir: STA

Prodal svojo Nobelovo nagrado. Ne boste verjeli, koliko je zanjo iztržil

Profimedia

Ko se je prejemnik znamenite nagrade odločil z dražbo pomagati ukrajinskim otrokom, zagotovo ni pričakoval tako vrtoglavega zneska.

Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov je v ponedeljek na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

Profimedia

Anonimnež ponudil vrtoglav znesek

Dražbena hiša Heritage Auctions se je odpovedala pristojbinam, zato bo celoten znesek namenjen Unicefu za ukrajinske otroke, razseljene zaradi ruske invazije.

Dražba je potekala 20 minut, med katerimi je najprej vrednost narasla na 14,3 milijona evrov, nato pa je anonimni ponudnik po telefonu za nagrado ponudil 98 milijonov evrov in s tem končal prodajo.

Profimedia

V dobrodelne namene podelil tudi denarno nagrado

Muratov, oster kritik Kremlja, si je Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 delil s filipinsko novinarko Mario Resso za njuna prizadevanja za zaščito svobode izražanja. Muratov je že pred tem napovedal, da bo spremljajočo denarno nagrado v višini 475.000 evrov podaril v dobrodelne namene, njegova zamisel pa je bila, da bi na dražbi prodali tudi medaljo, "da bi otrokom beguncem omogočili prihodnost".

Profimedia

Zaradi pritiskov moral ustaviti izdajanje časopisa

Marca, več kot mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, je Muratov začasno zaustavil izdajanje Nove Gazete zaradi pritiskov ruskih oblasti v zvezi z njihovim poročanjem o vojni. Muratov je javno kritiziral napad Rusije na Ukrajino, časnik pa se je izogibal neposredni omembi "vojne", saj je uporaba te besede v povezavi z invazijo na Ukrajino v Rusiji prepovedana.

Aprila je bil Muratov tarča napada neznancev, ki so nanj zlili večjo količino rdeče barve, pomešane z acetonom. Napadli so ga v spalni kabini vlaka na relaciji Moskva - Samara.