N. V. | 22. 11. 2023, 20:51

Profesor dijake poziva k obiranju njegovih oljk in čiščenju stanovanja: "Plačuje jim s pivom, cigaretami in lepimi ocenami"

Hrvoje Jelavic/Pixsell/Bobo

Ravnatelj šole se je sprva zdel zgrožen, a se je vseeno odločil, da bo profesorju kot sankcijo zadal le opomin.

Profesor tehnične mehanike in termodinamike s Pomorske šole Split Denis Milinović je svoje dijake pozval k obiranju njegovih oljk in čiščenju njegovega stanovanja v družinski vili v Seget Vranjici. Mama enega od dijakov je novinarju Slobodne Dalmacije pokazala sporočila, ki jih je profesor poslal svojim dijakom. V enem od sporočil profesor piše, da bo dijake, ki bodo prišli obirat oljke, ta dan oprostil od pouka.

"Če očistijo njegov bazen, jim popušča v šoli"

"Pokliče jih, če bi šli z njim v oljčne nasade, čistili bazen v tisti njegovi vili ... Ko sem prvič slišala za to, mi je najprej prišlo na misel najhujše. Potem pa sem ugotovila, da je vse res, da tam res delajo in jih kliče zgolj za delo. Sinu  sem vseeno prepovedala iti. Mislim, meni se to ne zdi normalno ..." je povedala mama dijaka.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Otroci obožujejo tega profesorja. Zanje je legenda. Z dijaki ima odličen odnos. Za opravljeno delo jim da 20 evrov, škatlo cigaret in pivo ali sok ... Potem jim pred izpitom pošlje izpitna vprašanja, jim popušča v šoli ... Mislim, da je narobe, da se profesor obnaša tako," pravi.

Profesor obtožbe zanika

Profesor Milinović zanika vse obtožbe in trdi, da so bili dijaki v njegovem oljčniku v okviru projekta Erasmus+. V okviru tega projekta je v Split res prišlo skupaj 30 profesorjev in študentov iz Nizozemske, Portugalske in Francije. Vendar sporočila kažejo, da je učence povabil v svoj oljčni nasad teden dni prej.

Kazen?

Dragan Pavelin, ravnatelj splitske pomorske šole, je za Index povedal, da je za zasebna druženja profesorja in dijakov izvedel od novinarja. "Ko sem izvedel, sem prosil za pisno izjavo profesorja. Zdaj se mora izjasniti v treh dneh. Jaz za to nisem vedel, starši z mano niso kontaktirali," pravi.

Profesorja bodo doletele sankcije, pravi ravnatelj: "Verjetno opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi." Do odpovedi pa bo prišlo, če bi profesor ponovil isto ali podobno dejanje, razmišlja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord