N. V. | 28. 9. 2022, 08:30

Propadli raj: Bahami niso več kos ogromnemu številu turistov

Twitter/Dona Bertarelli

Ne vedo več, kaj naj z ogromno količino plastičnih odpadkov, ki so vsepovprek na otoku.

Čudovite peščene plaže, turkizno morje in palme so motivi na fotografijah Bahamov, zaradi katerih majhno otoško državo v Atlantskem oceanu pogosto imenujejo "raj na zemlji".

A obstaja še druga plat tega karibskega bisera, ki je ni mogoče videti na razglednicah. Idilične plaže, razburljivo nočno življenje, luksuzni hoteli, pa tudi dostopne cene so Bahame postavili na vrh najbolj zaželenih turističnih destinacij, to pa je pustilo stranske učinke pri naravnih lepotah.

Onesnaževanje otoka

Turizem je postal preveliko breme za otoško državo, ki se težko spopada z odpadki, predvsem s plastiko. Bahami se utapljajo v plastiki. In to predvsem zaradi hiperturizma. Brez dovolj prostora in virov za recikliranje morajo prebivalci odpadke sežigati ali jih zakopavati.

Če potujemo po Bahamih, lahko na tleh (med drugim) opazimo zobne ščetke, glavnike in plastične vilice.

Prihodnost Bahamov

Znanstveniki ocenjujejo, da bo do leta 2025 na obalah Bahamov več kot 680 milijonov ton plastičnih odpadkov, poroča Punkufer.hr. Na Bahame zaradi oceanskih tokov prihajajo odpadki iz zahodne Afrike in južnih Karibov, posledica tega pa so plaže, polne mikroplastike.

Da bi spremenili razmere na Bahamih, pa tudi v celem svetu, bi se morali vsi izobraževati in ukrepati. Prav tako je pomembno otroke že od najmlajših učiti o vseh načinih, kako lahko pomagajo rešiti edini dom, ki ga imamo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord