23. 6. 2022, 21:00

Prvi znaki tuje civilizacije - kaj je zaznal kitajski teleskop?

Profimedia

Državni medij je poročilo kmalu po objavi izbrisal, kar je sprožilo še več ugibanj, ali je stvar lahko resna.

Junija 2020 je Kitajska vse moči 500-metrskega sferičnega teleskopa FAST usmerila v iskanje vesoljcev. Te naj bi po relativno kratkem času tudi zaznala, o čemer je poročal uradni časopis Ministrstva za znanost in tehnologijo, Science and Technology Daily.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CGTN (@cgtn)

V zdaj že izbrisanem članku so sporočili, da je Fast, imenovan tudi Sky Eye, morda prestregel znake zunajzemeljske civilizacije.

V poročilu so citirali vodjo znanstvene ekipe za tuje civilizacije, Zhanga Tonjie. Nihče ne ve, zakaj so članek naknadno izbrisali, vsekakor pa je ostal na spletu dovolj časa, da so ga povzeli drugi mediji.  

Profimedia

Ogromni teleskop so sicer zgradili leta 2016, kljub 500-metrski odprtini za opazovanje večinoma uporabljajo le 300-metrski odsek. V izbrisanem poročilu je Zhang povedal, da so leta 2020 ob pregledovanju podatkov zaznali dve seriji sumljivih signalov, zabeleženih leta 2019. Takrat je menil, da signalov najverjetneje ne pošiljajo inteligentna bitja, a letos si je očitno premislil. Za to so krivi novi signali, ki so letos k nam prišli z eksoplanetov.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Science Communication Lab (@scicomlab)

Ali je mogoče, da je FAST dejansko posnel prve signale vesoljcev? In če jih ni, zakaj mora to ostati skrivnost?   

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord