12. 5. 2022, 18:38

PRVIČ: Astronomi pokazali prelomno fotografijo

EHT collaboration

Evropska vesoljska agencija je predstavila prvo fotografijo izmuzljivega pojava, ki so ga lovili celih deset let. Uganete, za kaj gre?

Že od tridesetih let prejšnjega stoletja astronomi predvidevajo, da se v osrčju naše galaksije skriva velika črna luknja, a tega vse do nedavnega niso mogli z gotovostjo potrditi. Opazovali so jo lahko samo posredno, na primer tako, da so opazovali njen vpliv na orbite bližnjih zvezd.

A dvomov ni več. Za to je poskrbel teleskop Event Horizon (EHT), mreža sinhroniziranih radijskih teleskopov, ki povezani tvorijo teleskop, velik kot Zemlja.

ESO/o. Furtak

Ekipa več kot tristotih astronomov se je z njim ukvarjala celo desetletje, da je končno uspela pogledati 27.000 svetlobnih let daleč. Za primerjavo, planeti našega Osončja, ki so na nebu videti kot svetle pike, so od nas oddaljeni le nekaj svetlobnih minut.  

Na fotografiji, ki malo spominja na sploščen ognjen krof, je vidna oranžna »senca« črne luknje, rob vroče snovi okrog nje.

Čeprav je videti nekoliko neostra, je generalni direktor Evropskega južnega observatorija Xavier Barcons povedal, da EHT vidi tri milijonkrat ostreje od človeškega očesa. Po domače povedano, če bi sedel na vrtu pivnice v Berlinu, bi lahko videl mehurčke v pivu na vrtu pivnice v New Yorku.  

Izmerili so še, da ima naša domača črna luknja maso 4 milijonov Sonc, kar niti ni tako zelo veliko, da se vrti in da je v fazi dremanja. Tudi če bi se prebudila, za nas ne predstavlja nevarnosti, saj je Zemlja od nje zelo oddaljena, za en sam krog okrog centra galaksije pa poterbuje okrog 250 milijonov let. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord