10. 6. 2022, 17:55 | Vir: STA

Putin s TEMI besedami znova razburil svet

Profimedia

Na komentarje ruskega predsednika se je že odzval eden od svetovalcev ukrajinskega predsednika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek invazijo na Ukrajino poskušal upravičiti z besedami, da si Rusija prizadeva povrniti svoja prvotna ozemlja, kot je to v začetku 18. stoletja storil ruski vladar Peter Veliki.

"Naša naloga je, da si določen del ozemlja povrnemo."

Na Putinove besede se je že odzvala Ukrajina in poudarila, da je invazija krvav zaseg pod izmišljeno pretvezo.

"Peter Veliki je 21 let vodil vojno na severu in zdi se, da se je boril s Švedsko in od nje nekaj odvzel, vendar temu ni tako! Ničesar ni zavzel, temveč je ozemlje zgolj vzel nazaj," je Putin dejal na srečanju mladih podjetnikov v Moskvi, ki ga je v živo predvajala ruska televizijska postaja Rossiya 24.

Ruski predsednik Putin je poudaril, da je govoril o območju, na katerem je bilo ustanovljeno mesto Sankt Peterburg, in dodal, da ga nobena od evropskih držav v tistem času ni priznavala kot rusko ozemlje.

Poudaril je, da so območje vsi priznavali kot švedsko, četudi so tam od nekdaj živeli tudi Slovani in ugrofinska ljudstva, poleg tega pa je bilo to ozemlje pod nadzorom ruske države, poroča britanski BBC.

"Po vsem sodeč je tudi naša naloga, da si določen del ozemlja povrnemo in se okrepimo," je Putin dejal ob očitni referenci na rusko invazijo na Ukrajino.

Izmišljene pretveze Putina

Na Putinove komentarje se je že odzval eden od svetovalcev ukrajinskega predsednika, Mihajlo Podoljak. "Putinovo govorjenje o zasegih ozemlja in primerjave s Petrom Velikim dokazujejo, da ni bilo nobenega konflikta, temveč gre le za krvav zaseg države pod izmišljenimi pretvezami," je dejal.

Podoljak je dodal, da ne bi smeli govoriti o reševanju ponosa Rusije, temveč bi morali razpravljati o takojšnji deimperializaciji. Do tega je prišlo po tem, ko je Ukrajina izrazila jezo zaradi besed francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je dejal, da je ključnega pomena, da Rusija zaradi svoje invazije ne bo popolnoma ponižana.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ