26. 4. 2022, 21:08 | Vir: STA

Vladimir Putin: "Izključitev ruskih in beloruskih športnikov odprto in cinično krši tudi osnovne pravice"

Bobo

Na častnem sprejemu vrhunskih športnikov je ruski predsednik spregovoril o omejevanju sodelovanja Rusov na svetovnih prvenstvih. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju pripravil sprejem s penino za vrhunske ruske športnike in predstavnike športnih zvez ter ostro kritiziral ukrepe proti ruskemu športu.

"Izključitev ruskih in beloruskih športnikov ni le kršitev osnovnih principov športa, ampak odprto in cinično krši tudi osnovne pravice, ki so jih Združeni narodi sprejeli v deklaraciji o človekovih pravicah leta 1948," je dejal ruski predsednik.

Večina ruskih in beloruskih športnikov po napadu Rusije na Ukrajino nima več dovoljenja za nastope na mednarodni ravni, ruske športne zveze pa so ostale brez načrtovanih mednarodnih tekmovanj. Rusija je ostala celo brez nastopa na paraolimpijskih igrah marca v Pekingu.

Danes pa je 69-letni Putin sprejel vrhunske športnike in demonstrativno podprl ruski šport in zvezdnike, ki so na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojili odličja. Predsednik, v mladih letih judoist, zdaj pa tudi sam rad igra hokej na ledu, je posebej izpostavil uspehe umetnostnih drsalcev.

"Takšne popolnosti na nepošten način ni možno doseči, pa tudi ne s pomočjo dodatnih snovi ali manipulacije. V umetnostnem drsanju je vse to nepotrebno," je še poudaril Putin in s tem opozoril na primer mlade Kamile Valijeve, zaradi katere je bilo v Pekingu kar precej razburjenja po pozitivnem dopinškem testu. Obenem je predsednik tekmovalki čestital za 16. rojstni dan. 

Ruska televizija je prenašala tudi zahvalne govore športnikov, namenjene predsedniku, ki so v svojih govorih poudarili enotnost po ukrepih Zahoda proti Ruski federaciji. Putin je na sprejemu zveze pozval tudi k organizaciji lastnih tekmovanj in vabljenju tujih športnikov na ta tekmovanja.

Obenem je tudi pokritiziral ruske nastope v Pekingu, saj je ocenil, da ekipa ni dosegla ciljev, ki si jih je zastavila. Reprezentanca, ki zaradi sankcij proti Rusiji ni smela nastopati z državnimi simboli, je na koncu osvojila vsega šest zlatih odličij in zasedla deveto mesto med vsemi nastopajočimi državami, cilj je bilo tretje mesto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.