18. 4. 2022, 15:49

Putin z novimi idejami: bodo zahodne sankcije proti Rusiji učinkovite?

Profimedia

Sankcije Zahoda so prizadele ruski izvoz energije, kar oteži financiranje in logistiko obstoječih podjetij. Kakšno rešitev je zdaj našel ruski predsednik?

Medtem ko EU razpravlja, ali naj uvede sankcije za ruski plin in nafto, Kremelj vzpostavlja tesnejše vezi s Kitajsko, največjo svetovno porabnico energije, in drugimi azijskimi državami.

"Tako imenovani partnerji iz sovražnih držav priznavajo, da ne bodo zmožni brez ruskih energetskih virov, vključno z zemeljskim plinom," je na seji vlade dejal ruski predsednik Vladimir Putin in dodal, da "trenutno ni racionalne zamenjave za ruski plin v Evropi."

Putin je še dejal, da Evropa, ki napoveduje prekinitev dobave energije iz Rusije, dviguje cene in destabilizira trg. Dodal je, da bo Rusija, ki proizvede desetino svetovne nafte in petino svetovnega plina, potrebovala novo infrastrukturo za izvoz v Azijo.

Vladi je naročil, naj do 1. julija predstavi načrt, ki vključuje "razširitev infrastrukture v Afriko, Latinsko Ameriko in azijsko-pacifiško regijo", ter zaprosil za premislek o vključitvi plinovodov Moč Sibirije in daljnovzhodnega Sahalin-Habarovsk-Vladivostok v enotni oskrbovalni sistem ruskega plinovoda. 

Vključitev teh poti v širše omrežje bi Rusiji teoretično lahko omogočila preusmeritev plinskih tokov iz Evrope v Azijo in obratno

Konec leta 2019 je Rusija zagnala plinovodne sisteme za izvoz na Kitajsko, februarja pa je podpisala 30-letno pogodbo za nov plinovod, ki ga je še potrebno zgraditi.

Putin je tudi dejal, da bi se morala vloga nacionalnih valut v izvoznem poslovanju povečati, medtem ko Rusija načrtuje prehod na rubelj za dobavo plina

Spodnji zemljevid prikazuje plinovode, ki dobavljajo plin iz Rusije v Evropo, od koder pride kar 40 odstotkov plina v evropska gospodinjstva in industrijo. Ob prekinitvi Severnega toka 1 Evropa tako nebo nič manj odvisna od ruskega plina.

Želite še naprej plačevati v evrih?

Vendar se zdi, da je Rusija odprla vrata za nadaljnje plačevanje v evrih. Ta država je namreč zaradi plačilnih težav doživela močan upad proizvodnje nafte, ki je njen ključni vir dohodka. Vodilna svetovna trgovska podjetja nameravajo že 15. maja zmanjšati nakup surove nafte in goriva od ruskih naftnih podjetij pod nadzorom države, da bi se izognili kršenju sankcij EU proti Rusiji.

Zato naj bi Putin avstrijskemu kanclerju Karlu Nehammerju povedal, da lahko Avstrija ruski plin še vedno plača v evrih. Evropska komisija po drugi strani poudarja, da je treba ohraniti dogovore, v katerih je kot plačilna valuta naveden evro ali dolar.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord