3. 5. 2022, 20:31 | Vir: STA

Putinu gre v nos TA poteza zahodnih držav

Profimedia
Putinu gre v nos TA poteza zahodnih držav (foto: Profimedia)

Ruski in francoski predsednik sta se pogovarjala dve uri. O čem je bilo govora?

Ruski predsednik Vladimir Putin je francoskemu kolegu Emmanuelu Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da mora Zahod prenehati dobavljati orožje Ukrajini. Prav tako ga je obvestil o "osvoboditvi" mesta Mariupolj in se pritožil, da Zahod ignorira ukrajinske napade na ozemlja pod ruskim nadzorom.

Putin je v dvournem pogovoru z Macronom, ki je bil tudi prvi pogovor med predsednikoma Rusije in Francije od konca marca, ukrajinske sile obtožil vojnih zločinov in hkrati zatrdil, da Evropska unija tovrstna dejanja ignorira.

Poziv Macrona

Putin je poudaril, da bi Zahod lahko pomagal ustaviti ta grozodejstva z ustreznim pritiskom na oblasti v Kijevu ter z ustavitvijo dobave orožja. Pri tem je obtožil Kijev, da pri pogajanjih ni dosleden in ni pripravljen na resen trud za končanje konflikta, medtem ko ruska stran po Putinovih besedah vselej ostaja odprta za dialog.

Poleg ponovnega poziva Rusiji, naj s prekinitvijo ognja in mirovnimi pogovori konča napad na svojo sosedo, je Macron pozval Putina, naj dovoli nadaljevanje evakuacij civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.