4. 6. 2022, 17:08 | Vir: STA

Putinu: "Naredil si ZGODOVINSKO napako"

Profimedia
Putinu: "Naredil si ZGODOVINSKO napako" (foto: Profimedia)

Evropski voditelj je bil zaradi te izjave že deležen kritik iz Kijeva.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da se Rusije ne sme ponižati, da bi se lahko potem, ko se zaključijo spopadi v Ukrajini, našlo diplomatsko rešitev. Ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim je bil v zadnjih šestih mesecih na telefonu najmanj sto ur, je sicer po njegovih ocenah v Ukrajini napravil "zgodovinsko" napako.

Macron ohranja dialog s Putinom tudi po ruskemu napadu na Ukrajino konec februarja in zaradi tega je deležen kritik predvsem s strani vzhodnoevropskih in baltskih partnerjev.

"Mislim, in to sem mu povedal, da je naredil zgodovinsko in temeljno napako za svoje ljudi, zase in za zgodovino," je povedal Macron v petek glede ruske vojaške operacije v Ukrajini. "S tem se je osamil. Osamitev je ena stvar, a priti ven iz tega je zelo težko," je dodal.

Francoski predsednik je ob tem povedal, da ne "izključuje" obiska v Kijevu. Francija nudi Ukrajini vojaško in finančno podporo, a se Macron za razliko od več drugih evropskih voditeljev še ni odpravil tja.

Kijev že kritiziral Macrona zaradi izjave o ponižanju

"Pozivi k izogibanju ponižanju Rusije lahko ponižajo samo Francijo in vsako drugo državo, ki bi pozivala k temu. Ker Rusija se sama ponižuje," je danes prek družbenih omrežij sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Po njegovih besedah je treba Rusijo "postaviti na svoje mesto", da bi tako "dosegli mir in rešili življenja".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.