R.S. | 5. 7. 2023, 18:35

Rajski otok na robu katastrofe (domačini so obupani)

Profimedia

Otok je znan po čudovitih plažah in luksuznih letoviščih, vendar ni vse tako bleščeče kot se zdi ...

Koh Samui, drugi največji tajski otok, se sooča z velikimi težavami. Na priljubljenem otoku naj bi bilo pitne vode za manj kot 30 dni. Mnogi domačini so povedali, da se ob odprtju pip sploh ni pojavila voda. Do stiske je prišlo zaradi (pre)malo padavin in množice turistov (v zadnjih petih mesecih je otok obiskalo vsaj milijon ljudi), ki kupujejo vodo. Obstaja bojazen, da bo vremenski pojav El Niño, ki pogosto povzroči izsušitev, razmere le še poslabšal.

Profimedia

Domačini, ki niso imeli vode, so plačevali od 9 do 12 evrov za približno 2000 litrov vode. Podžupan otoka Sutham Samthong je za The Guardian povedal, da so sprejeli ukrepe za rešitev pomanjkanja vode, saj ne želijo, da bi otok postal "območje katastrofe". Ljudi na otoku je pozval, naj vodo uporabljajo varčno. Prepričan je, da bi lahko Koh Samui s skrbnim upravljanjem preživel naslednja dva meseca do težko pričakovanega dežja. 

Pomanjkanje vode bo po vsej verjetnosti pomenilo povečanje življenjskih stroškov delavcev, prav tako se bodo povečali stroški turističnih ponudnikov. Konec tedna naj bi se začela operacija oskrbe z vodo, v okviru katere se bo voda iz celinskega mesta Surat Thani na otok Koh Samui pošiljala po podvodnem cevovodu, v upanju, da bodo s tem vsaj malo olajšali življenja domačinov. 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol