5. 10. 2023, 07:24 | Vir: STA

Danes bodo znani Nobelovi nagrajenci za literaturo

Profimedia

Nagrajenci bodo znani po 13. uri.

V Stockholmu bodo danes razglasili letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo. Dobitnika izbere komisija pri Švedski akademiji, ime pa ostaja skrivnost do zadnjega. V nasprotju z mnogimi literarnimi priznanji za Nobelovo nagrado ni ožjega izbora. Nominacije in razprave v akademiji ostanejo skrivnost 50 let. 

Pred izbiro se sicer vsakokrat omenjajo imena, ki bi si zaslužila najbolj prestižno nagrado za književnost. Ugibanj je veliko, prav tako, kot je velik nabor mogočih kandidatov.

Med temi pogosto omenjajo svetovno znane pisatelje, kot so Anne Carson, Haruki Murakami in Margaret Atwood, ki že leta spadajo med favorite. Omenjajo tudi britansko-indijskega pisatelja Salmana Rushdieja, kenijskega pisatelja Ngugija wa Thiong'a, francoskega avtorja Michela Houellebecqa in sirskega pesnika Adonisa.

Eden od ponudnikov stavnic je tokrat največ možnosti namenil kitajski avtorici Can Xue, norveškemu pisatelju Jonu Fosseju in avstralskemu literatu Geraldu Murnanu, drugi ponudniki pa med mogočimi prejemniki vidijo tudi madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija in romunskega avtorja Mirceo Cartarescuja.

Kdo bo prejel nagrado, bo znano po 13. uri, ko bo stalni tajnik akademije Mats Malm v stavbi v starem mestnem delu Stockholma prebral ime. Lani je nagrado prejela francoska pisateljica Annie Ernaux za "pogum in ostrino, s katerima razkriva korenine, odtujenost in kolektivne omejitve osebnega spomina".

Teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajenca za medicino. Nagrade so z letošnjim letom vredne 11 milijonov švedskih kron (skoraj 950.000 evrov), slovesno pa jih bodo podelili 10. decembra na obletnico smrti donatorja in izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833-1896).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol