Š. T. | 24. 1. 2023, 15:05

Razkrili, kdo je bil na mega jahti, ki je skrivnostno izginila iz Hrvaške

Ivo Cagalj/Pixsell/Bobo

Pri naših južnih sosedih še vedno odmeva škandal, ko je iz priveza na Murterju izginilo luksuzno plovilo v lasti Ališera Usmanova. Ruski oligarh je v izjavi za javnost zanikal lastništvo, še vedno pa v javnost curljajo informacije, s čigavo pomočjo je jahta "končala" ob turški obali.

Rusko jahto Irino VU so zaplenili v okviru sankcij mednarodne skupnosti proti Rusiji zaradi vojaškega posredovanja v Ukrajini in je bila na privezu v luki na hrvaškem otoku Murter. Šele pred dnevi so odgovorni opazili, da je luksuzno plovilo izginilo, kot se je pokazalo kasneje, je jahta iz Hrvaške odplula že oktobra lani in pristala v turškem pristanišču Didim. Irina VU je dolga slabih 35 metrov, narejena je bila leta 2012 in sprejme 10 potnikov.

Pred dnevi so bili zaradi omenjenega dogodka razrešeni vodja varnosti plovbe, luški kapitan v Šibeniku in vodje izpostave Murter, je poročal portal Jutarnji list.

Hrvaški infrastrukturni minister Oleg Butković je dejal: "Odstavil sem vodjo sektorja za varnost plovbe, ki je imel vlogo obveščanja vseh kapitanov, pa tudi luškega kapitana v Šibeniku in vodjo izpostave v Betini. Z njima sem opravil razgovore. Ti ljudje tega niso storili namerno, to je napaka, ki se jim je zgodila, in v tem smislu verjamem, da se to ne bo ponovilo. Nočem zdaj nikogar križati, ti ljudje bodo razrešeni in zoper njih bodo uvedeni disciplinski postopki." 

Ivo Cagalj/Pixsell/Bobo

Usmanov zanikal lastništvo

Jahta naj bi pripadala zakonskemu paru Irini in Ališeru Usmanovu, a je ruski oligarh pred kratkim zanikal lastništvo."Gospod Usmanov ni lastnik jahte Irina VU in ni na noben način povezan z izginotjem slednje iz hrvaške marine. Gospod Usmanov in Irina Viner tudi nista več poročena," je med drugim zapisal v izjavi za javnost.

Kaj se bo zgodilo s posadko?

Ni še jasna usoda mornarjev in kapitana ladje, ki so jahto odpeljali v Turčijo. Kot poročajo, gre za štiri pomorščake z območja Splita in eno stevardeso z območja BiH. Verjetno jih čakajo kazni, predvsem pa bodo odgovorni morali raziskati, ali je posadka na ladji vedela, da je ladja "zapečatena".

Da je jahta izplula iz hrvaških teritorialnih voda, je morala prestati policijsko in mejno kontrolo ter kontrolo luške kapitanije v Dubrovniku, mednarodne agencije pa preiskujejo, kako se je jahta kljub blokadi vseeno znašla v Turčiji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol