N.Z. | 17. 5. 2022, 14:53

Razkrita Putinova vloga pri vodenju ruske vojske: »Pa kaj nima pametnejšega dela?«

profimedia

»Putin se vpleta v odločitve operativnih in taktičnih nalog vojske, kar je sicer naloga polkovnikov ali brigadirjev.«

Vladimir Putin naj bi se vpletal v vse nivoje odločanja o premikih ruske vojske tako, da se ukvarja tudi z odločitvami, ki so sicer v domeni polkovnikov ali brigadirjev, naj bi trdili obveščevalski viri Zahoda.

Ruski predsednik naj bi tako med drugim ’pomagal’ slediti premikom ukrajinskih sil v Donbasu, kjer je ruska vojska doživela nadvse krvav poraz potem, ko so čete nekajkrat neuspešno skušale prečkati reko Severni Doneck.

Viri še dodajajo, da naj bi Putin še naprej tesno sodeloval z generalom Valerijem Gerasimovim, ki je vrhovni poveljnik ruskih oboroženih sil, kar je v nasprotju s trditvami ukrajinskih oblasti, da naj bi bil general marginaliziran.

»Verjamemo, da Putin in Gerasimov sodelujeta pri odločanju o stvareh, ki bi jih sicer pričakovali od polkovnikov in brigadirjev,« so bila še jasna poročila obveščevalcev.

Je morda tudi to razlog za to, da ruska vojska nikakor ne uspe doseči pomenljivega preboja v Donbasu, kjer se sicer že mesec dni koncentrirajo tako vojaške sile kot oprema? O tem tajni viri ne poročajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.