N.Z. | 28. 6. 2022, 13:04

Razkrite podrobnosti pogovora med Putinom in Macronom še pred invazijo: "Raje bi šel na hokej ..."

profimedia

Macron si je močno prizadeval pregovoriti Putina, da bi se srečal Bidnom. To se je dogajalo skoraj na predvečer ruskega napada na Ukrajino.

Da je imel ruski predsednik drugačne načrte, kaže njegova nonšalantna zavrnitev Macronovega predloga. »Veš, raje bi igral hokej,« naj bi mu rekel februarja, zgolj le nekaj dni pred začetkom ruske invazije v Ukrajini.

Zdaj, štiri mesece kasneje, je v javnost pricurljal posnetek enega od napetejših pogovorov med francoskim predsednikom in Putinom, ki jasno kaže, da je imel slednji načrte, od katerih ni bil pripravljen odstopati.

"Zelenski ti laže."

Začetek pogovora, ki se je odvijal 20. februarja, so britanski in francoski mediji že objavili, zato ga lahko povzamemo v nadaljevanju, več o tem pa bo mogoče slišati v dokumentarcu ’Predsednik, Evropa in vojna’, ki bo predvajan na francoski televiziji ta četrtek.

MACRON: Želeli bi, da mi najprej poveš, kakšna je tvoja ocena situacije in mi povsem direktno, ker sva tako navajena, poveš, kakšne so tvoje namere.

PUTIN: Kaj naj ti rečem. Pa saj vidiš, kaj se dogaja. Zelenski ti laže. Naš dragi kolega gospod Zelenski ni naredil nič v smeri tega, da bi se držal Minskega sporazuma.

MACRON: Ne vem, ali te je tvoj pravni svetovalec pravilno poučil. Kar se mene tiče, jaz samo gledam, kaj pravi pravo in poskušam temu slediti.

PUTIN: Ne gre spregledati potreb in predlogov separatistov v vzhodni Ukrajini.

MACRON: Ampak, saj nam je vseeno za njihove predloge. Zahteval bom od Zelenskega, da stvari umiri, tako v vojski kot na družbenih omrežjih. Ne dovoli, da bi te v naslednjih dneh kakorkoli sprovocirali.

Macron je s Putinom nato govoril še naslednji dan, 21. februarja, kar pa očitno ni kaj dosti pomagalo. Vojna se je začela 24. februarja.