7. 12. 2022, 21:17 | Vir: STA

Redek pojav na nebu: Luna bo zakrila Mars

Profimedia/fotomontaža

Astronom Tomaž Zwitter je opisal, kako bo izgledal nenavaden nebesni pojav in razkril, zakaj ga bo tokrat nekoliko težje opazovati.

Luna bo v četrtek okoli 6. ure zjutraj zakrila Mars, kar se po navedbah strokovnjakov zgodi relativno redko, na nekaj let. Na žalost pa vreme v Sloveniji ne bo v prid tistim, ki bodo želeli opazovati ta zanimiv pojav na nebu.

"Ob 6.09 se bo Mars skril za Luno, ven pa bo prilezel ob 7.02. Precej nizko bosta že takrat tako Luna kot Mars, zahajala bosta malo severno od zahoda, sprva okoli 15 stopinj nad obzorjem, potem pa samo še sedem stopinj," je povedal astronom Tomaž Zwitter z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Profimedia

Razmere za opazovanje pojava bodo slabe

Opazovanje tega pojava bo težko. "Težava je v tem, da je jutri napovedano slabo vreme. Druga nerodnost pa je ta, da bo Luna takrat čisto polna, torej bo osvetljena celotna ploskev, zato se bo ta pojav bistveno slabše videl, kot bi se sicer," je pojasnil astronom.

Luna sicer vsake toliko prekrije tudi druge planete, Mars pa je zanimiv predvsem zato, ker je viden s prostim očesom. Podobno velja za Venero, Jupiter in Saturn. "Eno uro torej ne bomo videli Marsa, ker bo zadaj za Luno," je še povedal Zwitter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.