31. 7. 2023, 19:44 | Vir: STA

Avgusta bomo na nočnem nebu opazovali dva čudovita in redka pojava (splačalo se ju bo pogledati)

Profimedia

Naslednjo priložnost, da si dvakrat v istem mesecu ogledamo kaj podobnega, bomo imeli šele čez štirinajst let.

Letošnji avgust bo poseben čas za ljubitelje astronomije, saj bo postregel z redkim pojavom dveh superlun. Prva se bo na nebu pojavila že v torek, druga, modra superluna, pa 31. avgusta. Nazadnje sta se v istem mesecu pojavili dve superluni pred petimi leti, naslednjič pa se bo to ponovilo šele leta 2037.

Profimedia

Luna bo najbližje Zemlji

Z modro luno se označuje druga polna luna v istem koledarskem mesecu in se običajno pojavlja na vsaki dve leti in osem mesecev, poročajo tuji mediji. Superluna medtem nastane, ko je Luna v svoji orbiti najbliže Zemlji, zaradi česar je videti za 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša.

V tej točki med kroženjem okoli Zemlje je Luna oddaljena okoli 357.000 kilometrov. V najbolj oddaljeni točki orbite je Luna od Zemlje oddaljena slabih 406.000 kilometrov.

Poletne noči brez oblakov bi na severni polobli lahko ponudile najboljše možne pogoje za spremljanje tega redkega astronomskega pojava.

Profimedia

Odlična priložnost za opazovanje

Opazovalci v Sloveniji bodo sicer bržkone na priložnost morali počakati do konca meseca, saj so za torek zvečer napovedane nevihte po celi državi.

Kot so za britanski Sky News dejali iz muzeja v Greenwichu, je superluna odlična priložnost, da z manjšim teleskopom ali celo daljnogledom detajlno opazujemo lunino površino. Luna bo na pogled posebej velika tik ob njenem vzhodu oziroma tik pred njenim zahodom.

V torek bosta na nebu vidna tudi Merkur in Mars, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol