I. D. | 29. 5. 2022, 19:53

Rhode Island je kot 20. zvezna država legaliziral rekreacijsko rabo marihuane

profimedia

Kaj se dogaja v državah, ki so dekriminalizirale to drogo?

Zakonodaja velja za starejše od 21 let, za prodajo v ne-medicinske namene pa je treba imeti licenco. Posameznik bo pri sebi lahko nosil največ 30 gramov, doma bo lahko hranil zalogo do 300 gramov in gojil največ tri rastline.

"Ta zakon uspešno uvaja naše prioritete, torej zagotavljanje, da bo legalizacije marihuane pravična, nadzorovana in varna," je na Twitterju zapisal demokratski guverner Dan McKee, ki ga je tudi podpisal. "Poleg tega vključuje tudi avtomatski izbris vseh preteklih obsodb v povezavi z marihuano."

Združenje policistov z Rhode Islanda po drugi strani javno opozarja, da v zakonu manjkata obravnava vožnje pod vplivom marihuane in uživanje marihuane v javnosti in posledičnih nevšečnosti.

Nasprotnike skrbijo tudi "vprašanja o dolgoročnih ekonomskih in zdravstvenih vplivih rekreacijske rabe marihuane in način izvajanja zakona".

Profimedia

Na to odgovarja ekipa raziskovalcev z Univerze v Washingtonu, ki so analizirali podatke v zveznih državah, kjer je raba marihuane dekriminalizirana.

Rezultati so pokazali, da dekriminalizaciji sledi zmanjšano uživanje alkohola, manj kajenja in zlorab protibolečinskih zdravil.

Podatki zajemajo vedenje mladih v zvezni državi Washington, ki se je za legalizacijo rekreacijske rabe odločila že leta 2012, in vsaj za to populacijo zavračajo strahove o marihuani kot vstopni točki do drugih drog. 

V raziskavi je med leti 2014 in 2019 sodelovalo 12.500 posameznikov, razdeljenih v dve starostni skupini. V prvi so odgovarjali mladi med 18 in 20 let, v drugi tisti med 21 in 25 let. Za ločeno zbiranje podatkov so se odločili, ker v Washingtonu tako kot za alkohol tudi za marihuano velja spodnja starostna omejitev 21 let.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord