16. 11. 2022, 14:19 | Vir: STA

Robert Golob posvaril, ali mora tudi nas skrbeti zaradi rakete na Poljskem

Žiga Živulović jr./BOBO/Twitter/Terror Alarm/fotomontaža

Slovenski premier se je udeležil posveta Sveta za nacionalno varnost. Kakšni so bili njihovi zaključki?

Člani ožje sestave Sveta za nacionalno varnost (SNAV) so na neformalnem posvetovanju o torkovem incidentu na poljsko-ukrajinski meji ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, saj se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila, je po koncu posveta sporočil premier Robert Golob.

Kot je v izjavi poudaril Golob, se je znova potrdilo, da je včasih bolje počakati in ne verjeti prvim informacijam. Te so namreč lahko preuranjene in so bolj špekulacije kot pa informacije.

Napad naj ne bi bil nameren 

Tako se je tudi tokrat do jutra pokazalo, da pri raketi, ki je priletela na vzhod Poljske in terjala dve življenji, ni šlo za kakršenkoli nameren napad. "Preiskava tega incidenta je v teku in počakati moramo na njen izid. Vendar za zdaj nimamo nobenih znakov, da je bil to rezultat namernega napada. Naša predhodna analiza kaže, da je incident verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket," je dejal Stoltenberg.

Pojasnil je, da za dogodek ni kriva Ukrajina: "Vendar naj pojasnim, da za to ni kriva Ukrajina. Največjo odgovornost nosi Rusija, ki nadaljuje svojo nezakonito vojno proti Ukrajini," je nadaljeval. Pri tem je poudaril, da bodo še naprej podpirali Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe ter ponovno pozval Rusijo, naj konča vojno.

Da je šlo za resda tragičen incident, ki pa ni bil nameren, temveč je bil posledica ruskega obstreljevanja ciljev v Ukrajini in ukrajinske obrambe pred temi napadi, je po posvetu potrdil tudi državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič.

Zatrdil je še, da tudi slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi torkovega incidenta niso ogroženi, kar velja tudi za vojake v Latviji.

Na vprašanje, zakaj je torej za 30. november sklican sestanek SNAV o dogajanju v Ukrajini, je Benedejčič pojasnil, da bodo na tem sestanku obravnavali širši vidik varnosti zaradi ruske agresije proti Ukrajini.

Spomnimo, kaj se je zgodilo 

Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev.

Njihova glavna tarča pa so bili objekti kritične infrastrukture, zaradi česar je približno deset milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike.

Hkrati pa je v torek zvečer raketa padla tudi na vzhod Poljske in ubila dva človeka. Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno. Doslej so se Bela hiša in zavezniki na incident odzvali previdno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord