A. B. | 7. 4. 2022, 10:27

VIDEO: Ukrajinci z zračnimi posnetki ugotovili, kaj so Rusi počeli na najbolj onesnaženem območju Černobila

Profimedia

Radioaktivno območje še naprej predstavlja nevarnost za tamkajšnje prebivalce.

Ruske čete so v Ukrajini dokončno zapustile območje Černobila, iz katerega so se začele umikati pred enim tednom.  

Državni upravljalec ukrajinski jedrskih elektrarn je na spletu objavil posnetek območja trenutno zapuščene elektrarne. Po poročanju N1 je mogoče s posnetkov razbrati, da so ruski vojaki na zelo radioaktivnem območju kopali jarke, ob tem pa so vidne tudi kolesnice tankov. 


Deset kilometersko območje, na katerem so Rusi kopali jarke, se imenuje Rdeči gozd. Po poročanju Reutersa je ime dobil po rdečih borovcih, ki so po eksploziji v Černobilu absorbirali sevanje in posledično pordečeli. Prav zato velja gozd za najbolj onesnaženo območje na celotnem območju Černobila. 


Omenjen državni upravljalec je pri tem izrazil močno skrb za sevanje, ki so mu bili izpostavljeni vojaki, pri tem pa tudi poudaril, da so težka vozila in tanki v zrak dvignili veliko radioaktivnega prahu, kar bi lahko predstavljalo nevarnost tudi za naprej. 

Uradno še ni potrjeno, s kakšnim namenom so Ukrajinci kopali jarke, lahko pa na Twitterju preberemo premisleke, da so jarke uporabljali za skrivanje orožja ali za spanje. Pri tem pa so v glavnem vsi skupnega mišljenja, da je bila njihova poteza morda nekoliko nepremišljena, glede na nevarnost tega območja.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ