25. 4. 2022, 21:21 | Vir: STA

V ruskih napadih na ukrajinske tarče med žrtvami znova civilisti

Profimedia

Iz Ukrajine poročajo, da agresor v državi uničuje točno določeno infrastrukturo. Kaj je razlog za to?

V ruskih napadih na železniško infrastrukturo v osrednji ukrajinski pokrajini Vinice je bilo ubitih najmanj pet ljudi, še 18 pa ranjenih. Kaže, da so železniške postaje in preostala prometna infrastruktura postale ena od ključnih tarč ruskih sil v Ukrajini.

Ukrajinsko generalno tožilstvo je na družbenih omrežjih naznanilo, da trenutno potekajo reševalne akcije, na kraj dogodka pa so prispeli tudi preiskovalci in tožilci. Vodja ukrajinskih železnic Aleksander Kamiš in je prvi komentiral napade ter obtožil Moskvo, da sistematično uničuje železniško infrastrukturo.

Profimedia

"Zjutraj je bilo v eni uri pod streli pet železniških postaj v osrednji in zahodni Ukrajini. Najmanj 16 potniških vlakov pa bo imelo zamudo," je Kamiš dejal v izjavi objavljeni na Telegramu.

Zakaj napadajo železniško infrastrukturo?

Železniške postaje in preostala prometna infrastruktura so postale ključna tarča ruskih sil v Ukrajini. Tudi ukrajinsko vojaško poveljstvo je obtožilo Rusijo, da je napadla železniško infrastrukturo z razlogom, da bi prekinila dobavne linije za vojaško opremo.

"Poskušajo uničiti dobavne poti za vojaško-tehnično pomoč iz partnerskih držav," je v objavi na Facebooku zapisalo poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil. Železniške proge so ključnega pomena tudi za dostavo potrebnih zalog in evakuacijo civilistov v obmejne države.

Profimedia

Napadi sicer niso bili prvi te vrste. Prejšnji mesec je bilo v raketnem napadu na železniško postajo v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine ubitih več kot 50 ljudi. Postaja je bila napadena 8. aprila ob približno 10.30 po lokalnem času, ko je množica ljudi čakala na prvi vlak za evakuacijo v varnejše regije v osrednji in zahodni Ukrajini.

Obe strani sta navedli, da so bile pri napadu na Kramatorsk uporabljene rakete Tochka-U. Rusija sicer svojo vpletenost še vedno zanika in trdi, da so za napad odgovorne ukrajinske sile.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ