28. 6. 2022, 17:09 | Vir: STA

Rusi zanikajo napad na nakupovalno središče, v katerem je bilo najmanj 20 mrtvih

Profimedia

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo v času napada v trgovskem centru več kot 1.000 ljudi. Več deset jih še vedno pogrešajo.

Ruske oblasti so potrdile ponedeljkov napad na ukrajinsko mesto Kremenčuk, vendar trdijo, da so njihove rakete zadele skladišče orožja in streliva ter da se je požar nato razširil na bližnje nakupovalno središče. To v času napada ni obratovalo, trdijo v Moskvi. Ukrajinske oblasti medtem poročajo o vsaj 20 smrtnih žrtvah med civilisti.

Profimedia

Ruska stran napad na nakupovalno središče zanika

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so ruske rakete v ponedeljek zadele skladišče z orožjem in strelivom iz ZDA in Evrope v bližini avtomobilske tovarne v Kremenčuku. Eksplozija streliva naj bi povzročila požar, ki se je nato razširil na bližnje nakupovalno središče.

Izjave obrambnega ministrstva je podprl tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki jih je označil za izčrpne in dejal, da nima kaj dodati.

Profimedia

36 ljudi še pogrešanih, razglasili tridnevno žalovanje

Guverner osrednje ukrajinske regije Poltava Dmitro Lunin pa je dejal, da se je število smrtnih žrtev ruskega napada na nakupovalno središče povečalo na 20 in dodal, da še vedno pogrešajo 36 ljudi. Na Telegramu je zapisal, da je na prizorišču ostalo več sto reševalcev, ki je doslej odstranilo okoli 60 odstotkov ruševin.

Župan mesta Vitalij Malecki je medtem razglasil tridnevno žalovanje in dodal, da policija preiskuje vodstvo nakupovalnega središča, ki ni upoštevalo alarma za nevarnost zračnih napadov in ni evakuiralo stavbe.

Profimedia

V času napada naj bi bilo v centru več kot 1.000 ljudi

Ponedeljkov ruski raketni napad na nakupovalno središče so nemudoma obsodili voditelji držav skupine G7, ki so ga opredelili kot vojni zločin. Ukrajina pa je že zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo v času napada v trgovskem centru več kot 1000 ljudi. Ob tem je napad, ki se je zgodil daleč od fronte, označil za enega najbolj predrznih terorističnih napadov v zgodovini Evrope.

Profimedia

Ukrajinske oblasti so poročale, da je raketo izstrelil ruski bombnik tupoljev 22M3, ki je letel nad zahodno Rusijo pri Kursku. Kremenčuk, ki leži jugovzhodno od Kijeva, je zadela še ena podobna raketa iz istega ali podobnega ruskega bombnika, ki pa je uničila tamkajšnjo športno dvorano.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.