23. 4. 2024, 20:10 | Vir: STA

Rusija bo okrepila bombardiranje Ukrajine

Profimedia

Ukrajina je od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov.

Rusija bo okrepila napade na skladišča zahodnega orožja v Ukrajini, je na današnjem srečanju visokih vojaških uradnikov v Moskvi izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Poudaril je, da ruske sile uspešno zadržujejo položaje na fronti in dodal, da je bila ukrajinska protiofenziva neuspešna, češ da so bili ukrajinski vojaki prisiljeni v umik.

"Okrepili bomo intenzivnost napadov na logistične centre in skladišča, v katerih je shranjeno zahodno orožje," je na srečanju dejal Šojgu. Ob tem je ocenil, da je Ukrajina od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nedavno sporočil, da je do konca februarja umrlo okoli 31.000 ukrajinskih vojakov. Po ocenah Zahoda pa je bilo od začetka vojne na obeh straneh ubitih ali ranjenih po več kot 100.000 vojakov.

Profimedia

Izjave ruskih oblasti o krepitvi napadov na Ukrajino sledijo nedavni odobritvi skoraj 61 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za Ukrajino v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Zelenski sicer že več tednov spričo vse hujših napadov ruske vojske na Ukrajino, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura, poziva k dodatni pomoči, zlasti k dobavi sistemov za zračno obrambo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je nedavno izrazil pričakovanje, da bo več članic Nata kmalu napovedalo, da bodo zagotovile novo zračno obrambo za Ukrajino. Nov paket vojaške pomoči za Ukrajino je danes naznanil britanski premier Rishi Sunak, Nemčija pa je v zadnjih dneh napovedala, da bo Ukrajini poslala dodaten sistem zračne obrambe patriot. Litva pa je danes sporočila, da je Kijevu predala oklepnike M577. Podrobnosti o številu vozil ni navedla.