17. 4. 2022, 08:09 | Vir: STA

Rusija je ukrajinski vojski postavila ultimat

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da so razmere v Mariupolju nečloveške in Zahod pozval, naj Ukrajini takoj zagotovi težko orožje.

Rusija je ukrajinski vojski postavila ultimat, naj se branilci Mariupolja v naslednjih urah predajo. Tistim, ki se bodo predali, bodo pustili živeti, so sporočili. 

Tistim vojakom v Mariupolju, ki se bodo predali in se do 6. ure po moskovskem času umaknili iz obleganega mesta, bodo pustili živeti, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija trdi, da je prevzela nadzor nad skoraj celotnim mestom

Vsi preostali ukrajinski borci v mestu pa se zdaj skrivajo v jeklarni Azovstal.

Ruska vojska bo tiste, ki se bodo predali, obravnavala skladno z ženevsko konvencijo o vojnih ujetnikih, so sporočili.

Rusija ob upoštevanju "katastrofalnih dogodkov" v jeklarni Azovstal ujetim ukrajinskim borcem in "tujim plačancem" ponuja, da prekinejo sovražnosti in odložijo orožje, je sporočil generalmajor Mihail Mizincev z ruskega obrambnega ministrstva. "Vsem, ki odložijo orožje, je zagotovljeno življenje," je dejal.

"Razmere v Mariupolju ostajajo izredno hude. Preprosto nečloveške," pa je v videonagovoru dejal Zelenski. "Rusija tam namerno poskuša uničiti vse," je dejal, vendar podrobnosti o položaju ukrajinskih enot in skorajšnjega padca mesta v ruske roke ni potrdil.

Zelenski je sicer v soboto opozoril, da bi "eliminacija" ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupolj, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo.

Iz ukrajinske prestolnice Kijev so tudi davi poročali o vnovičnih eksplozijah. V ruskih napadih na Kijev je v soboto, ko so ruske sile napadle tovarno za izdelavo orožja, umrla ena oseba, več je bilo ranjenih. Opozorila o zračnih napadih so v zgodnjih jutranjih urah izdali v skoraj vseh ukrajinskih regijah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord