20. 5. 2022, 18:10 | Vir: STA

Rusija naj bi se bližala "osvoboditvi" regije Lugansk

Profimedia

Ruski obrambni minister govori o zavzetju Luganska, zahodni mediji pa kažejo posnetke ukrajinskih uspehov. Čigav bo porušeni Lugansk?

Ruske oblasti so sporočile, da njihove enote napredujejo prek vzhodnoukrajinske regije Donbas in se tako bližajo 'osvoboditvi' ljudske republike Lugansk.

"Osvoboditev ljudske republike Lugansk se bliža koncu," je danes na sestanku dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in pri tem udeležence obvestil, da se nekaj ukrajinskih borcev še vedno zadržuje v oblegani jeklarni Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj.

Nekateri mediji trdijo drugače

Zahodni mediji medtem poročajo o srditih bojih iz območja Luganska ter o uspešni kampanjah ukrajinske strani.

Ukrajinska vojska naj bi v bližini Luganska uspešno razstrelila most.

Nato pa naj bi ukrajinska stran uničila še ruski podporni konvoj.

Ruska stran o razmerah v Mariupolju

Ruski vojski naj bi se od ponedeljka predalo 1908 ukrajinskih vojakov iz jeklarne. Velika večina zajetih vojakov je bila premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, njihova usoda pa ostaja nejasna. Po navedbah Moskve je v obsežnem industrijskem kompleksu morda še vedno skritih do 600 ukrajinskih borcev.

Medtem je Šojgu naznanil, da se blokada Azovstala nadaljuje in poročal o 177 civilistih, ki jih je Rusija evakuirala iz jeklarne in jim zagotovila zdravstveno oskrbo. Ruske oblasti so ob tem zatrdile, da je bilo v tri mesece trajajoči vojni na območja pod ruskim nadzorom skupaj prepeljanih že skoraj 1,4 milijona ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord