14. 4. 2022, 18:48 | Vir: STA

Rusija ukrajinske sile obtožila napada na ruska območja

Naselje Klimovo v Rusiji po domnevnih ukrajinskih napadih.

Profimedia

Glavna tarča naj bi bilo naselje Klimovo, le 10 kilometrov od rusko-ukrajinske meje.

Rusija je obtožila ukrajinsko vojsko, da je obstreljevala naselje Klimovo. Pri tem naj bi bilo ranjenih sedem civilistov. Rusija Ukrajino obtožuje tudi napada na rusko vas v regiji Belgorod na jugu države, prav tako v bližini meje. "Ukrajinske sile so z dvema težko oboroženima vojaškima helikopterjema nezakonito vstopile v ruski zračni prostor," je v izjavi sporočil ruski preiskovalni odbor. "Izvedli so najmanj šest zračnih napadov na več stanovanjskih stavb v naselju Klimovo," so še navedli preiskovalci.

"Ukrajinske oborožene sile so danes streljale na Klimovo. Zaradi obstreljevanja so bile poškodovane stanovanjske stavbe, več ljudi je ranjenih," pa je sporočil guverner regije Aleksander Bogomaz. Dodal je, da so na prizorišče prispele reševalne službe. "Zaradi incidenta v regiji Brjansk je bilo ranjenih sedem ljudi. Vsi poškodovani so v bolnišnici," je potrdil predstavnik ruskega ministrstva za zdravje Aleksej Kuznecov. Dodal je, da sta dva od ranjenih huje poškodovana in potrebujeta operacijo.

Klimovo naj ne bi bil edina tarča

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila tudi, da naj bi ukrajinske sile streljale na mejno kontrolno točko, kjer je več kot 30 ukrajinskih beguncev prečkalo mejo z Rusijo, toda poškodovanih ni bilo. Medtem naj bi do domnevnih zračnih napadov ukrajinskih sil prišlo tudi v regiji Belgorod na jugu Rusije. Tamkajšnji guverner Vjačeslav Gladkov je na Telegramu zapisal, da je bila vas Spodarjušino blizu meje tarča napadov ukrajinskih sil. Poškodovanih po njegovih besedah ni bilo, vendar so oblasti zaradi varnosti začasno evakuirale prebivalce iz te in še ene bližnje vasi.

Do današnjih poročil o napadih ukrajinskih sil na ozemlju Rusije prihaja, potem ko je ruska vojska v sredo zvečer zagrozila, da bo bombardirala ukrajinske poveljniške centre v Kijevu in drugih delih države, če bo ukrajinska vojska še naprej napadala rusko ozemlje. "Opažamo poskuse sabotaž in napadov na rusko ozemlje s strani ukrajinskih enot," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo. "Če se bodo takšni primeri nadaljevali, bodo ruske oborožene sile napadle ukrajinske poveljniške centre, vključno s tistimi v Kijevu."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol