19. 4. 2022, 17:48 | Vir: STA

Rusija počasi vrača ujetnike: je med njimi tudi eden najbogatejših Ukrajincev?

Profimedia

Do zamenjave ujetnikov je prišlo v času, ko Kijev opozarja, da so ruske sile začele obsežno ofenzivo v vzhodni ukrajinski regiji Donbas.

Ukrajina je sporočila, da je z Rusijo znova izmenjala ujetnike v okviru ruske invazije na državo. Po navedbah Kijeva se je domov vrnilo 60 ukrajinskih vojakov in 16 civilistov. Koliko ujetnikov so vrnili ruski strani, ukrajinske oblasti niso navedle. Moskva zadnje izmenjave vojnih ujetnikov za zdaj ni komentirala.

"Danes smo zamenjali 60 vojakov, od tega deset častnikov. Domov se vrača tudi šestnajst civilistov," je na Telegramu sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Po njenih besedah je to bila že peta izmenjava ujetnikov med državama, odkar je Rusija 24. februarja začela invazijo na Ukrajino. Tako kot pri prejšnjih izmenjavah tudi tokrat niso navedli podatka o tem, koliko Rusov je bilo zamenjanih.

Medvečuka še niso zamenjali

Kijev je minuli teden sporočil, da je na ukaz predsednika Volodimirja Zelenskega Rusiji vrnil 30 vojnih ujetnikov. Zelenski je tudi ponudil zamenjavo proruskega politika Viktorja Medvedčuka za Ukrajince, ki so trenutno pridržani v Rusiji. Medvedčuk je eden najbogatejših Ukrajincev, ki je znan po tesnih stikih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po ruski invaziji je pobegnil iz hišnega pripora, aretirali pa so ga minuli teden na zahodu Ukrajine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord