30. 4. 2022, 12:37 | Vir: STA

Rusija s svojo zgodbo o uspehih vojne: Ukrajinci trditve zavračajo

Profimedia

Vojna v Ukrajini z vsakim trenutkom dobiva nove razsežnosti. A Rusi naj bi o svojih "zmagah" poročali brez, da bi se te tudi dejansko zgodile. 

Ukrajinska vojska je v svojem poročilu o poteku spopadov poročala o novih ruskih napadih, s poudarkom na vzhodu Ukrajine. Pri tem navaja, da Rusija ni zabeležila vojaških uspehov.

Ruska stran medtem poroča, da so njihove sile zadele na stotine vojaških objektov v Ukrajini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

Kakšne so trenutne razmere?

"Spopadi se nadaljujejo," piše v današnjem poročilu generalštaba ukrajinske vojske.

V bližini mesta Izjum v regiji Harkov Rusija še naprej kopiči svoje sile za napade. Ruske oborožene sile poskušajo na več mestih napredovati v notranjost države, vendar so bili napadi odbiti.

V regiji Dnipropetrovsk so ruske enote streljale na cilje z raketami in topništvom. Ruske oborožene sile se pri tem delno prerazporejajo in krepijo svoje enote.

Na separatističnih območjih Luganska in Donecka na vzhodu države, kjer sedaj poteka glavnina spopadov, so ukrajinske sile odbile 14 napadov. Uničile so tudi enajst tankov, devet dronov in sedem topniških sistemov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

Še naprej ostaja nejasna situacija okoli jeklarne Azovstal v južnem mestu Mariupolj. Po ruskih informacijah naj bi se v bunkerjih industrijskega območja skrivalo okoli 2500 ukrajinskih borcev in tujih plačancev. Po podatkih Kijeva pa tam na evakuacijo čaka tisoč civilistov, tudi otroci.

Rusija sicer poroča o vojaških uspehih v Ukrajini. Po navedbah ruske vojske so v novih raketnih in topniških napadih zadeli na stotine vojaških objektov v Ukrajini. Rusko letalstvo je ponoči uničilo štiri skladišča streliva in skladišče goriva na vzhodu, je v Moskvi danes sporočilo ministrstvo za obrambo.

Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova je bilo v napadih ubitih tudi 120 ukrajinskih borcev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

Rusko topništvo pa je ponoči zadelo 389 vojaških objektov, vključno s številnimi položaji ukrajinskih enot. Ruska zračna obramba je sestrelila 18 brezpilotnih letal. Po besedah Konašenkova so doslej onesposobili več kot 2600 ukrajinskih tankov in oklepnikov, okoli 650 dronov, 142 letal in 112 helikopterjev. Teh podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord