21. 4. 2022, 10:48

Rusija testirala medcelinsko balistično raketo, Putin izjavil: "Kdor bo grozil naši državi, bo zdaj dvakrat premislil."

Profimedia

Reuters poroča, da je raketa Sarmat, ki jo je Rusija testirala v teh dneh, "nov in težko pričakovan dodatek k njihovemu jedrskemu arzenalu."

Testna raketa je bila izstreljena iz Plesetska na severozahodu Rusije in je zadela zastavljene tarče, oddaljene okoli 5500 kilometrov, na polotoku Kamčatka. Ruski predsednik Putin je ob tem povedal, da ta test vsem svetovnim narodom dokazuje, da Moskve ni pametno izzivati.

Kot je predsednik Putin povedal za News Corps, ima raketa "najvišje taktične in tehnične karakteristike in se je zmožna ogniti vsem novodobnim proti-raketnim obrambam". Dodal je še: "Gre za unikatno orožje, ki bo okrepilo bojni potencial ruskih oboroženih sil in Rusiji zagotovilo varnost pred zunanjimi grožnjami, tisti, ki v vročici divje agresivne retorike poskušajo groziti naši državi, pa bodo zdaj raje dvakrat premislili."

Testna izstrelitev rakete iz kozmodrona v Sarmatu.

Testna izstrelitev rakete iz kozmodrona v Sarmatu.

Profimedia

Raketa Sarmat naj bi imela domet do 10.000 kilometrov, nosi pa lahko do 12 jedrskih konic. Po poročanju News Corp naj bi bila raketa "najmočnejše orožje na svetu, zmožno uničiti področje v velikosti Francije."

Testiranje Sarmata naj bi Rusija končala do druge polovice letošnjega leta. Oborožitev sicer ni presenetila poznavalcev, saj se Rusija že nekaj časa ukvarja s pripravami vključitve Sarmata v njihov arzenal, so pa mnogi zaskrbljeni, kar Rusija prav zdaj, v času vojne, ponovno razkazuje to orožje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord