22. 3. 2024, 18:42 | Vir: STA

Rusija naposled le priznala: "Smo v vojnem stanju"

Profimedia

Izjave Kremlja, da je Rusija v Ukrajini v vojni, so danes odmevale tudi v EU. 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel vidi v njih priznanje že znanega dejstva, spričo ruske grožnje pa kažejo na potrebo po okrepitvi evropske obrambe. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa meni, da uporaba izraza vojna morda ponazarja ruske cilje.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da je Rusija v Ukrajini v vojnem stanju, s svojo izjavo pa je pritegnil pozornost mednarodne javnosti zaradi očitnega odstopanja od dosedanjega stališča Moskve, ki je vztrajala pri imenovanju invazije na Ukrajino posebna vojaška operacija.

Ta izjava po besedah predsednika Evropskega sveta Michela kaže, kar so v EU že ves čas govorili, da torej v Ukrajini ne gre za posebno vojaško operacijo ampak vojno, Kremelj pa je zdaj to priznal.

Profimedia

Izjava tudi kaže na pomen okrepitve lastnih obrambnih zmogljivosti in izgradnje obrambne industrije EU, je na novinarski konferenci po koncu dvodnevnega vrha EU danes v Bruslju komentiral Michel, ki je izjavo Peskova označil za zelo cinično.

"Rusija je v vojni z Ukrajino od leta 2022 in današnji komentar ne dokazuje nič drugega kot to, da je Moskva izdala rusko prebivalstvo, pri čemer je zanikala, da so v vojni," pa je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Po mnenju francoskega predsednika Macrona izjave Kremlja odražajo "realnost na terenu" in razkrivajo "dialektično spremembo" po predsedniških volitvah v Rusiji, na katerih je Vladimir Putin osvojil že peti mandat.

"Tisti, ki mislijo, da se bo Rusija ustavila v Donbasu in na Krimu, se motijo," je opozoril. "Uporaba tega izraza ustvarja tudi negotovost glede vojaških ciljev Rusije," je dodal Macron ob robu vrha EU, na katerem je bilo med drugim govora o nadaljnji podpori Ukrajini.

"Smo v vojnem stanju. Da, začelo se je kot posebna vojaška operacija, ampak takoj, ko se je tam oblikovala ta skupina, ko je kolektivni Zahod postal udeleženec na strani Ukrajine, je za nas to že postala vojna," je povedal Peskov v današnjem pogovoru za prokremeljski časnik Argumenti in dejstva. Na prošnjo za podrobnejše pojasnilo pa je Peskov novinarjem kasneje dejal, da je "de jure to posebna vojaška operacija. Toda de facto se je spremenila v vojno".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol