15. 3. 2024, 16:58 | Vir: STA

Incidenti na ruskih voliščih: odvržene molotovke in goreče volilne skrinjice (eno je zažgala starejša ženska)

X/Kvist.P

Ljudje so poskušali na posameznih voliščih na različne načine uničiti glasovnice.

kjer potekajo predsedniške volitve, so danes poročali o incidentih na več voliščih, na katerih so ljudje med drugim vlivali barvo v volilne skrinjice, ponekod pa naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Policija je prvi dan glasovanja zaradi vandalizma pridržala najmanj osem ljudi, so sporočile oblasti.

Profimedia

V incidente na voliščih vpletenih več žensk

V medijih so danes zaokrožili videoposnetki protestnih akcij na posameznih voliščih po državi. Oblasti sicer niso sporočile, ali so bila ta dejanja uperjena proti dolgoletnemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se mu ponovno obeta zmaga in s tem že peti predsedniški mandat.

Na enem od posnetkov, ki ga je objavila neodvisna medijska organizacija SOTA, je videti starejšo žensko, ki je domnevno v Moskvi zažgala volilno kabino, zaradi česar je volišče zajel dim. Žensko je pridržala policija.

Drugi videoposnetek v ruski prestolnici prikazuje žensko, ki zliva zeleno barvo v volilno skrinjico. Policija jo je pridržala zaradi "oviranja uveljavljanja volilne pravice".

Volilno skrinjico poskušala zažgati z molotovko

O primerih vlivanja barve v volilne skrinjice so poročali tudi iz drugih delov države, med drugim iz Voroneža, Karačaj-Čerkezije in Rostova. Po navedbah oblasti so pridržali štiri ljudi.

Namen storilcev je bil razveljaviti glasovnice, je povedal namestnik vodje volilne komisije v Moskvi Nikolaj Bulajev, ki jih je obtožil, da delujejo po tujih navodilih in da jim je bil obljubljen denar.

V sibirskem okrožju Hanti-Mansi pa so pridržali žensko, ker je poskušala zažgati volilno skrinjico z molotovko, so povedali predstavniki tamkajšnje volilne komisije. O podobnem incidentu so danes poročali tudi v Sankt Peterburgu, kjer je ženska vrgla molotovko v šolo, ki je služila kot volilno mesto.

Opozicija s simboličnimi protesti

Predstavniki ruske opozicije, združeni okoli oporečnika Alekseja Navalnega, ki je umrl v zaporu, so Ruse pred volitvami pozvali k protestnim akcijam. Za nedeljo, zadnji dan volitev, načrtujejo simbolične proteste, ki naj bi potekali opoldne po lokalnem času v vseh ruskih regijah.

Volitve potekajo tudi v delih ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki jih zaseda ruska vojska in si jih je Moskva priključila septembra 2022. Na volišču v Hersonu na jugu Ukrajine se je danes sprožila eksplozivna naprava, podstavljena v zabojniku za smeti. Mrtvih in ranjenih pri tem ni bilo, je sporočila tamkajšnja volilna komisija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord