14. 5. 2022, 09:22 | Vir: STA

Ruske sile se umikajo, a Moskva napoveduje najhujše

Profimedia

Tudi napovedi in predvidevanja ameriškega inštituta za vojne študije niso obetavne.

Rusija je po navedbah ukrajinske vojske začela umikati svoje enote iz okolice Harkova na vzhodu Ukrajine, ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski pa je dejal, da nadaljujejo osvobajanje ozemlja v harkovski regiji. Da je Ukrajina zelo verjetno dobila bitko za Harkov, je danes ocenil tudi ameriški Inštitut za vojne študije (ISW). Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da Rusija umika svoje enote iz okolice Harkova s ciljem doseči popoln nadzor nad doneško, lugansko in hersonsko regijo ter zagotoviti stabilnost kopenskega koridorja s Krimom.

Zelenski je v petek v svojem večernem nagovoru državljanom sporočil, da nadaljujejo osvobajanje na območju Harkova. "Do danes smo osvobodili 1015 krajev, šest v zadnjih 24 urah," je dejal.

Ameriški ISW pa je v svoji oceni po poročanju BBC zapisal, da so ukrajinske sile Rusiji preprečile, da bi obkolila drugo največje ukrajinsko mesto Harkov in Moskva se je očitno zdaj temu odpovedala. Harkov je bil od začetka invazije eden od ključnih strateških ciljev Rusije. V ISW sicer pravijo, da ne gre za popoln umik ruskih sil tako kot v primeru Kijeva, zato je to predvsem pomemben trenutek v vojni, ne pa preobrat.

Je to začetek dolgotrajne vojne?

Da je Rusija začela tretjo fazo vojne, ki bo dolgotrajno bojevanje, pa je dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Viktor Andrusiv.  Kot je pojasnil, je bila prva faza poskus, da bi v nekaj dneh zavzeli Ukrajino, ki je propadel, druga je bila obkoliti ukrajinske sile na več območjih ter jih poraziti, zdaj pa se začenja tretja faza. V njej bodo ruske sile branile doslej zasedena ozemlja. "To kaže, da načrtujejo dolgotrajno vojno," je dejal. Moskva želi z zavlačevanjem vojne prisiliti Kijev k vdaji ter Zahod za pogajalsko mizo, je dodal.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ