4. 5. 2022, 19:35 | Vir: STA

Ruski helikopter GLOBOKO v finski zračni prostor

Profimedia

Rusko ustrahovanje Švedske in Finske se nadaljuje. Je razlog približevanje obeh držav KATERI organizaciji?

Finsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je helikopter ruske vojske kršil finski zračni prostor. Medtem na Finskem razpravljajo o prošnji za članstvo v Natu, odločitev za vstop v vojaško zavezništvo pa se zdi vse bolj verjetna.

Tiskovni predstavnik finskega obrambnega ministrstva je dejal, da je pri današnjem incidentu šlo za ruski helikopter tipa Mi-17, ki je v jutranjih urah vstopil od štiri do pet kilometrov globoko v finski zračni prostor.

Strokovnjaki opozarjajo, da je mogoče pričakovati rusko ustrahovanje Finske in Švedske, saj obe državi razmišljata o vstopu v Nato, da bi se bolje zaščitili pred Moskvo. Med drugim so omenili tudi možnost kibernetskih napadov, direktno vojaško posredovanje pa sicer izključujejo.

Po navedbah finskega ministrstva so že drugič v mesecu dni in drugič od začetka leta zabeležili vdor ruskega letala ali helikopterja v njihov zračni prostor. 8. aprila je v finski zračni prostor za kratek čas vstopilo transportno letalo ruske vojske.

Štiri ruska bojna letala so v začetku marca kršila tudi švedski zračni prostor nad otokom Gotland v Baltskem morju, v petek zvečer pa je švedski zračni prostor za krajši čas kršilo rusko izvidniško letalo.

Finski predsednik Sauli Niinistö naj bi medtem 12. maja sporočil svoje osebno stališče glede finske prošnje za članstvo v Natu, vendar ga tako javnost kot poslanci v parlamentu že sedaj močno podpirajo. Po poročanju finskih medijev bi lahko vlada odločitev sprejela v naslednjih dneh.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord