J. B. | 14. 4. 2023, 14:30

Saj ni res, pa je: ker je med aretacijo pljuval policiste, so ga obsodili na ... 70 let zapora!

Profimedia

Lekcija mora biti vzgojna, so si rekli. In so reveža do konca življenja poslali za zapahe. Zaradi ... pljunka!

Trideset let zapora zaradi umora - kazen, ki so jo v Sloveniji izrekli že nekajkrat. Mnogi so prepričani, da bi kazni za morilce v naši državi morale biti neprimerno bolj stroge. Dosmrtni zapor? Edina poštena kazen, je prepričan marsikdo. V Združenih državah Amerike do morilcev medtem ne poznajo milosti. Dosmrtni zapor ali obsodba na smrt sta v ZDA nekaj skorajda vsakodnevnega. Pravilno, bi rekel marsikdo.

Toda do smrti v zapor zaradi ... pljuvanja?! Rekli boste: ni mogoče! A se motite.

Iz Teksasa prihaja naravnost neverjetna in še kako bizarna zgodba možakarja po imenu Larry Pearson, ki (skoraj zagotovo) nikdar več ne bo svoboden človek. Pri šestintridesetih so ga v zapor poslali za kar 70 let! Če bo torej kdaj dejansko prišel na svobodo, bo tedaj star že 106 let ...

Začelo se je z nasiljem v družini

Larry Pearson je bil na 70 let dolgo zaporno kazen obsojen, ker je pljunil policista. Menda večkrat, zaradi česar naj bi bil - tako porota - njegov "zločin" toliko hujši. Na sodišču v Lubbocku je bil spoznan za krivega v dveh točkah obtožnice nadlegovanja javnega uslužbenca.

Profimedia

Zgodilo se je maja 2022, ko je policija na Pearsonovem domu posredovala zaradi nasilja v družini. Ko je policija želela aretirati Pearsona, je slednji izgubil živce, saj je bil mnenja, da bi morala biti aretirana njegova partnerka.

Upiral se je aretaciji, razbijal po vratih policijskega avtomobila, nato pa pljunil proti dvema varuhoma reda in miru. 

Pearson naj bi s pljuvanjem nadaljeval tudi ob prihodu na policijsko postajo, zaradi vsega naštetega pa je tožilka Jessica Gorman v zaključnem govoru poroto pozvala, naj "sprejmejo kazen, ki bo poslala sporočilo ne samo Pearsonu, ampak družbi nasplošno". Sporočilo, ki ga je poslala porota, bi težko bilo odmevnejše. Na koncu je bil nesrečnik obsojen na 70 let za rešetkami. Zaradi pljuvanja. Saj ni res, pa je.

Preprost prekršek, ki je ušel izpod nadzora

Ker je bil Pearson v preteklosti že obsojen zaradi nasilja v družini in ropa, je bila najnižja kazen, ki jo je porota lahko izrekla, 25 let zapora. Že to se zdi bizarno in absolutno preveč za očitan "zločin". No, porota je naredila še korak naprej in možakarja, ki nikakor ni angel, poslala na kar 70 let dolgo robijo. Ali, če želite, do konca življenja. Zaradi pljuvanja. Oziroma kot se je izrazil Pearsonov odvetnik: "Zaradi preprostega prekrška, ki je ušel izpod nadzora."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol